Just nu - 50% rabatt första året!

Balansrapport – vad är det? Allt du behöver veta

Balansrapport - vad är det?

Balansrapporten visar dina tillgångar, skulder och eget kapital. Tänk så här – din resultatrapport visar hur det går för företaget och din balansrapport visar hur företaget mår. Den visar även hur det står till med det egna kapitalet vid en specifik tidpunkt.
Vad som hamnar i din balansrapport styrs av vilka bokföringskonton du använder i din bokföring.
Bokföringskonton som börjar på siffran 1 (tillgångar) och 2 (eget kapital och skulder) är så kallade balanskonton. Allt som bokförs på dessa konton hamnar i din balansrapport.

Balansrapport exempel

Balansrapport

Tillgångar i balansrapporten - vad du har i företaget

Den översta delen i balansrapporten visar dina tillgångar. Här ingår allt som företaget äger som kan säljas vidare eller användas för att betala av skulder: lager, pengar på banken, men även byggnader och andra inventarier som kan användas för att lösa ut en eventuell skuld om så skulle vara fallet. Även kundfordringar (pengar som skall komma in från kunder som ännu inte betalat) ses som en tillgång. Den här delen kan man säga ses som den ”positiva” delen i en balansrapport.

Skulder i balansrapporten - vad du ska betala

Skulder i balansrapporten är den första minusposten så att säga. Här ser du det som ditt företag är skyldigt andra. Det kan handla om lån både från banken och aktieägare eller andra ägare, skulder till leverantörer (leverantörsskulder) och skulder till skatteverket så som till exempel moms och arbetsgivaravgifter och skatt som ännu inte betalats in. Förhoppningsvis är den här delen mindre än dina tillgångar i företaget. 

Eget kapital

Under eget kapital i balansrapporten hamnar det som ditt företag är skyldigt dig som är ägare. Det är också skillnaden mellan företagets skulder och tillgångar som kommer hamna här. Alltså: Eget kapital = tillgångar – skulder. Det egna kapitalet är också det som företaget är skyldigt sina ägare. Det är lätt att som företagare tänka ”varför är mitt egna kapital negativt?”. Men det är alltså för att det skall ses som företagets skuld till ägarna.

Balans i balansrapporten

Balansrapporten heter just balansrapport eftersom den alltid skall vara i balans. Det innebär att tillgångarna alltid skall vara lika med eget kapital + skulder. 

Med SpeedLedger skapar balans- och resultatrapporten i bakgrunden. Läs gärna mer om hur det fungerar i vår produkt i vårt hjälpcenter.

Dela

Senaste om Driva småföretag

Testa vårt bokföringsprogram!
Har du frågor? Vi ringer dig upp

Prenumerera på Driva småföretag

Smarta tips och idéer varje månad till dig som driver eget