Effektivisera din verksamhet med Business Model Canvas

Vad är Business Model Canvas?

Business Model Canvas är ett verktyg som hjälper företagare att strukturera sin affärsplanering och utveckla strategier för sin affärsmodell. BMC fokuserar på de viktigaste delarna av en affärsmodell, vilket gör det enklare att visualisera och analysera företagets mål. 

Genom att använda en business model canvas kan du identifiera kundsegment, värdeerbjudande, intäktsströmmar, resurser och kostnader, vilket ger en tydligare bild av verksamheten.

Modellen är uppdelad i tre huvudgrupper – kund, erbjudande och infrastruktur – som i sin tur består av nio olika underområden, var och en med sin egen funktion. Tillsammans ger dessa nio en helhetsbild som kan användas både för att analysera nuvarande affärsmodell och designa framtida förbättringar och få in intäkter och värde till företaget.

BMC är ett verktyg för strategisk utveckling av en verksamhet

Business model canvas är också ett strategiskt verktyg för att förbättra din affärsmodell. En BMC hjälper dig att snabbt och effektivt analysera och förbättra din affärsmodell och möta marknadens förändringar, bli mer innovativ och se till att din produkt eller tjänst är anpassad efter rätt målgrupp. 

Business model canvas underlättar också att identifiera potentiella förbättringar och hitta områden där företaget kan stärka sin konkurrensfördel.

Så fungerar bokföring - i praktiken

Vår populära webbkurs bokföring i praktiken hjälper dig på vägen om du vill bokföra själv! I den går vi igenom hur bokföring fungerar – på riktigt. Kursen är inspelad och tar ungefär 20 minuter.

Vad är med i en Business Model Canvas?

Att skapa och utveckla en framgångsrik affärsmodell kan vara en utmaning för många företagare. Business model canvas är ett verktyg som gör den processen enklare. I en sådan template finns 9 delar, som skapar en korrekt business model canvas.

I detta avsnitt går vi igenom vad business model canvas är, varför det är ett bra verktyg och hur det kan hjälpa ditt företag att växa.

    Värdeerbjudande

    Värdeerbjudandet beskriver den nytta och det värde som dina produkter eller tjänster skapar för dina kunder. Detta handlar om att identifiera vad dina kunder är intresserade av och vad som gör att de väljer dina produkter eller tjänster framför konkurrenternas. Tänk på vilka specifika behov du tillgodoser, vilka problem du löser, och vad som gör att dina kunder vill betala för ditt erbjudande.

    Kundsegment​

    Kundsegment identifierar de grupper av människor eller företag som ditt företag riktar sig till. Genom att förstå vilka behov och önskemål som driver dina kunder kan du skapa erbjudanden och kommunikation som är mer träffande. Att veta vad dina kunder är intresserade av och vad de köper idag gör det möjligt att utforma en strategi som tillgodoser deras krav och ökar din kundbas.

    Kundrelationer​

    Kundrelationer definierar hur ditt företag interagerar med sina olika kundsegment. Det kan till exempel handla om allt från personlig kundservice till automatiserade tjänster online. Hur du vill att relationerna ska se ut? Ska de vara nära och personliga eller mer distanserade? Vilka kanaler är mest effektiva för att engagera kunderna?

    Kanaler

    Kanaler beskriver hur ditt företag kommunicerar med och levererar sitt värdeerbjudande till sina kunder. Till exempel en fysisk butik, en webbshop, eller kanske en närvaro på sociala medier. Genom att noga välja rätt kanaler når du dina kunder där de befinner sig och på ett sätt som passar deras preferenser.

    Intäktsströmmar

    Intäktsströmmar representerar alla sätt på vilka företaget tjänar pengar. Här behöver du fokusera på vilka olika intäktsmodeller du kan använda snarare än hur stora intäkterna är. Genom att analysera och utveckla dina intäktsströmmar kan du hitta de mest lönsamma och bästa sätten att få in intäkter.

    Nyckelaktiviteter​

    Nyckelaktiviteter handlar om de viktigaste uppgifterna och processerna som måste utföras för att affärsmodellen ska fungera. Nyckelaktiviteter är till exempel produktutveckling, marknadsföring, distribution eller kundsupport. Genom att prioritera dessa aktiviteter gör att du kan effektivisera arbetet och fokusera på det som är mest värdeskapande.

    Nyckelresurser

    Nyckelresurser är de tillgångar som är nödvändiga för att affärsmodellen ska fungera, som personal, maskiner, patent, varumärken eller teknik. Beskriv de nyckelresurser som är mest kritiska för att driva företaget framåt och leverera värde till dina kunder och ditt värdeerbjudande.

    Nyckelpartners

    Partners, eller nyckelpartners är de företag eller organisationer du samarbetar med för att uppnå dina affärsmål. Exempel på partners är underleverantörer, återförsäljare, distributörer eller andra strategiska samarbeten. Att ha rätt partners är viktigt för att ditt företag ska kunna växa och utvecklas.

    Kostnadsstruktur

    Kostnadsstrukturen omfattar de kostnader som är nödvändiga för att driva din verksamhet. Istället för att specificera belopp, fokusera på vilka typer av kostnader som är centrala för verksamheten, som materialkostnader, personalkostnader och marknadsföringskostnader.

    Nyfiken på bokföring online?

    Med SpeedLedger e-bokföring slipper du tänka på debet & kredit. Bokföringen hämtas direkt från bankkontot och det enda du behöver göra är att godkänna.

    Fördelar med att använda en Business Model Canvas

    Att använda business model canvas kan innebära många fördelar för din verksamhet, från ökad effektivitet till förbättrade kundrelationer. 

    Med en tydlig översikt över affärsmodellen kan du lättare prioritera och fokusera på de områden som ger störst värde för företaget.

    I detta avsnitt lyfter vi de viktigaste fördelarna med Business Model Canvas och förklarar hur det kan hjälpa dig att skapa en mer framgångsrik verksamhet.

    Ökad effektivitet och produktivitet

    En business model canvas hjälper dig att prioritera de mest kritiska aktiviteterna och resurserna för att affärsmodellen ska fungera optimalt. Detta leder ofta till bättre effektivitet och ökad produktivitet.

    Bättre kundrelationer och kundupplevelse

    Genom att använda business model canvas får du en bättre förståelse för dina kunders behov och förväntningar, vilket leder till förbättrade kundrelationer och ökad kundlojalitet.

    Implementering och underhåll av BMC

    Att implementera och kontinuerligt underhålla en business model canvas hjälper dig se till att affärsmodellen är uppdaterad. Med rätt strategi kan en business model canvas fungera som en bra plan för affärsutveckling och förbättring. 

    Steg-för-steg-guide för implementering

    Börja med att definiera dina kundsegment och identifiera deras specifika behov för att implementera din business model canvas. Bygg sedan vidare på värdeerbjudandet och övriga komponenter för att skapa en solid grund.

    Involvera alla relevanta intressenter i processen, testa era antaganden och var beredd att göra justeringar baserade på feedback och insikter från kunderna och marknaden. Använd modellen regelbundet för att hålla din affärsutveckling på rätt kurs.

    Vanliga fallgropar för business model canvas

    Det finns några vanliga misstag som företagare ofta faller i när de skapar och använder en business model canvas. 

    Att undvika fallgroparna kan spara tid och resurser, och gör att modellen blir så effektiv som möjligt. Här går vi igenom vanligaste fallgroparna och hur du kan undvika dem för att skapa en mer framgångsrik affärsmodell.

    Att inte involvera alla intressenter

    Det är viktigt att inkludera alla som kan bidra till att skapa en välfungerande business model canvas. Detta säkerställer att du täcker alla aspekter av affärsmodellen och minimerar risken för att missa viktiga aspekter i din affärsmodell.

    Att inte testa antaganden

    För att säkra att affärsmodellen är realistisk och hållbar är det viktigt att regelbundet testa och justera dina antaganden utifrån verklig data och insikter.

    Modellen Business Model Canvas kommer från https://www.strategyzer.com/ 

    Dela

    Testa vårt bokföringsprogram!
    Har du frågor? Vi ringer dig upp

    Prenumerera på Driva småföretag

    Smarta tips och idéer varje månad till dig som driver eget