Att välja bolagsform när du ska starta företag är någonting du bör tänka igenom noggrant. Varje bolagsform har olika fördelar och nackdelar gentemot varandra. En ekonomisk förening är en av de bolagsformer du kan välja mellan och är en av de ovanligare bolagsformerna. I den här artikeln går vi igenom hur det fungerar och hur den skiljer sig mot andra bolagsformer samt hur du startar en.
Vad är en ekonomisk förening och kooperativ?
En ekonomisk förening är en organisation eller kooperativ som ägs och drivs av de medlemmar som är med där syftet är att främja deras ekonomiska intressen. Det sker genom att det är medlemmarna gemensamt äger och styr verksamheten. Varje medlem har i normala fall en röst oavsett hur stor insats de gjort i föreningen, till skillnad från exempelvis aktiebolag. Där baseras istället röststyrkan på insatsen eftersom man har fler aktier ju högre insats man gjort.
Det kan också kallas för kooperativ. Reglerna är dock desamma.
Nyfiken på bokföring online?
Med SpeedLedger e-bokföring slipper du tänka på debet & kredit. Bokföringen hämtas direkt från bankkontot och det enda du behöver göra är att godkänna.
Hur startar man en ekonomisk förening och kooperativ?
För att starta ekonomisk förening krävs det att du går igenom ett antal steg. Det är också bra att du förstår vilka juridiska krav som ingår när du skall göra detta. Här kommer en kortare guide kring hur du startar igång.
Steg 1: identifiera syftet med föreningen. Vilket är det ekonomiska målet och vilka kommer ha nytta av eran verksamhet? Sök sedan efter potentiella medlemmar som kan vara intresserade. Det krävs i regel minst tre medlemmar för att kunna starta en ekonomisk förening.
Steg 2: Skapa och utarbeta stadgar för föreningen. Stadgarna är de grundläggande regler som styr föreningens verksamhet. Här ska det framgå vad föreningen har för namn, vad den ska göra (ändamål), information om medlemskap, organisation och ekonomiska regler. Stadgarna ska såklart följa de lagar och regler som gäller där den ekonomiska föreningen är verksam.
Steg 3: Stiftande möte. Det är nu dags att kalla till ett stiftande möte med alla de som är intresserade av att vara med i din ekonomiska förening. Här ska stämman godkänna stadgarna och välja en styrelse. Här ska ni också besluta om om andra avgörande frågor för föreningen, så som exempelvis insatsstorlek (det kapital en medlem behöver skjuta till för att vara med) och hur stor medlemsavgiften i föreningen ska vara.
Steg 4: Registrering av ekonomisk förening hos bolagsverket. Det blir sen en egen juridisk person när den registreras. För att den ska registreras krävs att du skickar in en ansökan till bolagsverket tillsammans med de antagna stadgarna, protokollet från det stiftande mötet och en förteckning över vilka medlemmar som kommer ingå i styrelsen och deras personuppgifter.
Efter de här fyra stegen är du/ni medlemmar i en ekonomisk förening! Nu kan ni påbörja er verksamhet och ordna med administrativa saker såsom att öppna ett bankkonto (eftersom du behöver vara en juridisk person för att göra det), välja bokföringsprogram och komma igång med verksamheten.
Hur skiljer det sig mot andra bolagsformer?
En ekonomisk förenings huvudsakliga intresse är oftast inte att vinstmaximera och försöka ge ägarna så mycket pengar som möjligt, likt det är i aktiebolag. Istället är målet oftast att tillhandahålla tjänster eller produkter under fördelaktiga förhållanden. Om föreningen får ett överskott kan det återinvesteras i föreningen eller delas ut till medlemmarna, ofta baserat på deras användning av föreningens tjänster.
Det är också en bolagsform där medlemmarna i föreningen har en röst var (i normalfallet). Det innebär i sin tur att en ekonomisk förening har en mer demokratisk natur jämfört med exempelvis aktiebolag. I och med att föreningen är en egen juridisk person är också medlemmarnas ekonomiska ansvar begränsat till insatsen de gjort till skillnad från i ett handelsbolag eller enskild firma, där du blir personligt ansvarig om firman skulle gå i konkurs.
Hur går man med i en ekonomisk förening eller kooperativ?
Om du har hittat en ekonomisk förening som du skulle vilja bli medlem i kan du behöva fylla i en medlemsansökan där du kan få motivera varför du vill bli medlem. Du kan även behöva lämna viss personlig information.
Accepteras din ansökan förväntas du betala in en avgift eller insats. Den insatsen blir sedan din andel i föreningen. Du kan också komma att behöva betala en medlemsavgift om föreningen har detta.
Exempel på olika ekonomiska föreningar
Det finns många olika typer av ekonomiska föreningar. De kallas också ofta för kooperativ, och ett av de kanske mer kända exemplen på ett kooperativ är dagligvarukedjan coop. Men det finns många andra exempel på kooperativ/ekonomiska föreningar:
- Bostadsrättsföreningar
- Konsumentkooperativ (till exempel Coop)
- Producentkooperativ – vanligt bland småskaliga producenter för att kunna effektivisera inköp och produktion
- Arbetskooperativ
- Servicekooperativ – till exempel förskola
- Energikooperativ – om du är delägare i vindkraftverk är det vanligt att du är med i ett sådant kooperativ
- Kreditkooperativ eller andelsbank – exempelvis Länsförsäkringar.