Korjournal SpeedLedger

Körjournal – med exempel

Vad är en körjournal och varför behöver du en?

Varför behöver du en körjournal?

En körjournal är ett dokument (digitalt eller fysiskt) där du noterar närhur långt och varför du kört företagets bil.

Eftersom det inte finns någon lagtext som kräver att du ska ha en körjournal är det lite knepigt att veta om, hur och när du ska ha en. Det görs alltid en enskild bedömning av hur företagets bil använts beroende på olika förhållanden som uppstår. 

Skatteverket ser din körjournalen som ett bevis på att allt har gått rätt till och som underlag för att kunna granska bilförmån eller drivmedelsförmån. Därför är det viktigt att en körjournal är så detaljerad som möjligt.

Det finns tre scenarion som är de vanligaste orsakerna till att du behöver ha en körjournal:

  1. För att du inte ska bli skatteskyldig (bilförmån) när det kommer till privat körning får bilen bara användas vid högst tio tillfällen per år och med en sammanlagd körsträcka på högst 100 mil. Om du som ägare eller anställd i ett företag har förfogande till en bil måste du, för att undvika bilförmån, se till att dessa riktlinjer följs. Tänk på att resor mellan hemmet och jobbet, eller hemresor på helger från annan ort, räknas som privata resor.
  2. Kör du 3000 mil eller mer i tjänsten med förmånsbil under kalenderåret har du chans att få en lägre bilförmån (75 procent av värdet). Vanligtvis är det din arbetsgivare som sköter sänkningen av bilförmånsvärdet. Om din arbetsgivare inte gör det, kan du på egen hand be om sänkning av bilförmånsvärdet i din inkomstdeklaeration.

  3. Om du har fritt drivmedel (motorbränsle) i samband med bilförmån – Det är för dina privata resor som du blir beskattad för drivmedelsförmån under förutsättning att du kan visa hur mycket som du har kört i tjänsten. Kan du inte visa hur mycket du har kört i tjänsten blir du förmånsbeskattad för allt drivmedel.

En körjournal bör innehålla:

  • Mätarställning vid årets början
  • Datum och mätarställning vid resans start samt varifrån resan startade
  • Ärende samt vilka platser/företag/kontaktpersoner du besökt (behövs inte vid privata resor)
  • Hur många kilometer du kört
  • Datum och mätarställning vid resans slut samt var resan avslutades
  • Mätarställning vid årets slut

Kontrollera antal liter bränsle och pris när du tankar. På så sätt blir det smidigare att räkna ut värdet av den privata körningen. Tänk även på att du löpande skriver din körjournal. Du kan antingen ha en manuellt förd körjournal (finns olika mallar att gå efter), eller en elektronisk (enhet som kopplas in i bilden).

Exempel på hur en körjournal kan se ut:

Körjournal

Läs mer om om körjournaler på Skatteverkets hemsida

Lycka till!

Dela

Senaste om Driva småföretag

Testa vårt bokföringsprogram!
Har du frågor? Vi ringer dig upp

Prenumerera på Driva småföretag

Smarta tips och idéer varje månad till dig som driver eget