Handelsbolag – vad innebär bolagsformen handelsbolag?

Vad är ett handelsbolag?

Ett handelsbolag är en företagsform där två eller flera delägare samarbetar för att driva en verksamhet under ett gemensamt namn. Varje delägare i handelsbolaget ansvarar personligen för företagets skulder, vilket kan leda till att privata tillgångar används för att täcka eventuell skuld om företaget inte kan betala. Ungefär på samma sätt som det fungerar i en enskild firma. Handelsbolag är vanlig bolagsform inom många branscher och kan variera i storlek.

Starta handelsbolag

För att starta handelsbolag behöver ni som sagt vara två eller flera delägare. I och med det är det viktigt att ni är överens om vad företaget ska göra, hur ni ska göra det och vilken struktur det ska ha. Därför kan det vara bra att skapa ett bolagsavtal som beskriver varje delägares ansvar. 

Tänk också på att ni är personligt och solidariskt ansvariga i handelsbolaget när ni ska starta ett handelsbolag. När ni väl är överens behöver ni registrera handelsbolaget hos bolagsverket. När den processen är klar är handelsbolaget en egen juridisk person och ni kan börja bedriva er verksamhet.

Vad är ett kommanditbolag?

Ett kommanditbolag liknar ett handelsbolag, men skiljer sig på ett antal punkter. Till exempel är det minst två delägare även i ett kommanditbolag, men i det fallet är en av ägarna större. Där heter ägarna istället komplementär och kommanditdelägare. Skillnaden är att komplementären i det fallet har ett obegränsat ansvar för företagets skulder, medan kommanditdelägaren har ett begränsat ansvar. 

Vad säger lagen om handelsbolag?

Det finns vissa krav på ett handelsbolag som är reglerade i handelsbolagslagen. Bland annat innebär det att handelsbolag ska ha ett bolagsavtal mellan bolagsmännen. Det är dock inte är tvunget att registrera eller offentliggöra bolagsavtalet. 

Förutom bolagsavtalet behöver bolaget också spara sitt registreringsbevis och de tillstånd som kan behövas för att driva sin verksamhet på ett lagligt sätt. 

Bolaget behöver också registrera sig för f skatt om bolagsmännens intäkter kommer komma från handelsbolaget i första hand. 

Ekonomiskt ansvar och skatteregler

Något som kännetecknar ett handelsbolag är att ägarna, likt en enskild firma, har något som kallas för solidariskt ansvar. Det innebär att ägarna är personligt och solidariskt ansvariga för bolagets skulder. Skulle företaget exempelvis inte klara av att betala in sin f skatt blir i det läget bolagsmännen tvungna att betala in den med sina privata medel. 

Detsamma gäller om bolaget skulle gå i konkurs. Skulle detta hända behöver bolagsmännen i så fall betala de skulder företaget har, även om bolaget är en egen juridisk person. I det fall en av bolagsmännen inte kan betala den skuld företaget har kvar behöver då den andra bolagsmannen betala även den delen av skulden.

Likt en enskild firma (och kommanditbolag) ska varje delägare betala skatt på sin andel av resultatet. Bolaget som sådant beskattas alltså inte på samma sätt som ett aktiebolag

Fördelar och nackdelar med handelsbolag

Ett handelsbolag är i grund och botten en flexibel och enkel bolagsform sett till den administrativa delen. Likt en enskild firma görs eget uttag istället för lön (om bolaget inte har några anställda utöver delägarna). 

Det kan också vara ett bra steg att starta handelsbolag med en kompanjon för att senare ombilda till ett aktiebolag. 

En av de nackdelar som finns med ett handelsbolag är dock det solidariska ansvaret, och att ni som delägare tillsammans är ansvariga för företagets ekonomi.

Handelsbolag vs. aktiebolag

Huvudskillnaden mellan handelsbolag och aktiebolag ligger i ansvarsstrukturen. I ett aktiebolag är ägarnas risk begränsad till deras investerade kapital. I handelsbolag är delägarna personligt ansvariga. Förutom det är det också skillnad rent bokföringsmässigt, och hur lön skall tas ut. Detsamma gäller även för kommanditbolag, som är en variant av handelsbolag.

När är handelsbolag en lämpligare företagsform?

Handelsbolag är perfekt för de verksamheter där delägarna vill ha full kontroll över sitt bolag. strukturen passar bra i företag där personligt engagemang och direkt hantering av dagliga operationer är avgörande för framgång.

Rollen och ansvaret för delägare

I ett handelsbolag måste delägarna inte bara hantera det dagliga arbetet, utan också aktivt delta i strategiska beslut. Detta inkluderar allt från ekonomisk planering till daglig drift och kräver en djup förståelse för både företagets behov och marknadens krav. Eftersom det ofta är mindre företag behöver delägarna alltså kunna axla både den operativa men också strategiska och administrativa rollen.

Avveckla handelsbolag

När du skall lägga ner eller säljer ditt handelsbolag är det viktigt att se till att alla affärer är avslutade, skatt är betald och att företaget inte stå i skuld. 

Därefter likviderar man bolaget, vilket innebär ett antal steg: 

1: Beslut om likvidation. Bolagsmännen själva eller en domstol beslutar om likvidation. Domstol kommer in i bilden om det handlar om en konkurs. 

2: Anmälan till bolagsverket: Beslut om likvidationen av företaget lämnas in till bolagsverket och en likvidator utses. Likvidatorn får vara en av bolagsmännen om det inte handlar om en konkurs. 

3: Likvidatorn förvaltar bolaget: Det här innebär att likvidatorn säljer av företagets tillgångar och löser de skulder som finns i företaget. 

4: Avregistrering av företag: När skulderna är lösta (här kan, om företagets tillgångar är mindre än skulderna, ägarna behöva lösa den skuld som är kvar) avregistreras företaget. När bolagsverket registrerat likvideringen är allting klart. 

Dela

Testa vårt bokföringsprogram!
Har du frågor? Vi ringer dig upp

Prenumerera på Driva småföretag

Smarta tips och idéer varje månad till dig som driver eget