Vad är bolagsskatt?
Bolagsskatt är en skatt som aktiebolag och ekonomiska föreningar måste betala på sin vinst. Det innebär att företagets resultat efter intäkter och kostnader ligger till grund för hur mycket skatt företaget ska betala.
I Sverige är bolagsskatten 20,6 procent av företagets vinst. Om ett aktiebolag gör en vinst på 100 000 kr ska alltså 20 600 kr betalas i bolagsskatt.
Det är viktigt att skilja på bolagsskatt och privat beskattning av företagets ägare. Aktiebolaget betalar skatt på sin vinst, medan du som ägare beskattas separat för lön och eventuell utdelning från företaget.
Hur räknar man ut bolagsskatt?
Bolagsskatten beräknas på det skattemässiga resultatet. Det innebär att du först måste räkna ut företagets resultat innan skatt genom att dra av alla utgifter och godkända avdrag från intäkterna.
Om ett företag går med förlust behöver det inte betala någon bolagsskatt. Då kan förlusten i vissa fall sparas för att kvittas mot framtida vinster.
Ett förenklat exempel:
Intäkter: 500 000 kr
Kostnader: 300 000 kr
Vinst före skatt: 200 000 kronor
Bolagsskatt (20,6 procent): 41 200 kr
Kvar efter skatt: 158 800 kr
Genom att ha koll på vilka avdrag som är möjliga kan företag minska sin beskattningsbara vinst och därmed skatten i och med att bolaget skattas på resultatet.
Bolagsskattesats
Den nuvarande bolagsskattesatsen i Sverige är sedan 2021 20,6 procent.
Tidigare var skatten högre, men har gradvis sänkts för att gynna företagande. Tidigare kunde företag även använda tillfälliga avdrag för att skjuta upp beskattning av vinster, men nya regler har införts för att begränsa detta.
Det är därför bra att ha en långsiktig strategi för skatteplanering.
Så fungerar bokföring - i praktiken
Vår populära webbkurs bokföring i praktiken hjälper dig på vägen om du vill bokföra själv! I den går vi igenom hur bokföring fungerar – på riktigt. Kursen är inspelad och tar ungefär 20 minuter.
Vilka bolagsformer betalar bolagsskatt?
Det är bara juridiska personer som betalar bolagsskatt. Det innebär att aktiebolag och ekonomiska föreningar omfattas av reglerna för bolagsskatt.
Har du en enskild firma beskattas du istället som privatperson och betalar egenavgifter och inkomstskatt på vinsten. Detsamma gäller för handelsbolag och kommanditbolag, där delägarna beskattas individuellt för sin andel av vinsten.
Det är bra att veta vilka skillnader som finns mellan bolagsformer när du startar, eftersom skattereglerna ser olika ut beroende på företagsform.
När betalas bolagsskatt?
Bolagsskatt betalas som preliminärskatt varje månad. Företaget uppskattar sin förväntade vinst och betalar in skatt baserat på den beräkningen.
- Skatten betalas normalt den 12:e varje månad (eller nästkommande vardag om det är en helgdag).
- I januari och augusti är förfallodagen istället den 17:e.
- Företaget skickar in en preliminär inkomstdeklaration till Skatteverket i början av året som är basen för preliminärskatt.
Om företagets faktiska vinst skiljer sig mycket från den uppskattade kan preliminärskatten justeras under året.
Skatteplanering för företag
Det finns olika sätt att planera bolagets ekonomi för att optimera skatten. En vanlig metod är att använda tantiem, vilket innebär att bolaget sätter av en bonus till företagsledningen.
- Avsättningar till tantiem kan minska företagets beskattningsbara vinst och därmed bolagsskatten.
- Företaget ska betala katten på tantiemet först när det tas ut som lön, oftast nästa räkenskapsår.
- Överavskrivningar kan användas för att minska den beskattningsbara vinsten genom att skriva av större investeringar snabbare.
På så vis kan företag skjuta upp skatt och få en mer flexibel skatteplanering.
Nyfiken på bokföring online?
Med SpeedLedger e-bokföring slipper du tänka på debet & kredit. Bokföringen hämtas direkt från bankkontot och det enda du behöver göra är att godkänna.
Köp inventarier före räkenskapsårets slut
Om företaget ändå planerar att köpa exempelvis datorer, maskiner eller kontorsutrustning kan det vara bra att göra inköpen innan året är slut. På så sätt kan avskrivningarna påbörjas tidigare, vilket minskar årets beskattningsbara vinst.
Det är dock bra att säkerställa att inköpen inte påverkar företagets likviditet negativt – det vill säga att bolaget har tillräckligt med pengar kvar för löpande utgifter.
Vad händer om bolagsskatten höjs?
Om bolagsskatten höjs kan det bli fördelaktigt att återföra periodiseringsfonder innan skattesatsen ändras.
- Genom att återföra periodiserade vinster innan en skattehöjning träder i kraft kan bolaget undvika att betala en högre skatt baserad på den nya skattesatsen.
- Det är dock viktigt att bolaget har tillräckligt med likvida medel för att kunna betala skatten vid återföringen.
Att hålla koll på skatteändringar och skattesatsen kan alltså vara bra.
Hur hanterar man vinstskatten i praktiken?
Att hålla koll på skatteregler och skattesatser kan kännas krångligt, men med rätt rutiner och verktyg blir det enklare.
Genom att löpande bokföra intäkter och kostnader kan du få en tydlig bild av företagets resultat och se till att betala in rätt skatt. Det är också en bra idé att använda ett bokföringsprogram eller ta hjälp av en redovisningskonsult om du vill vara säker på att allt blir rätt.