Avdragsgill SpeedLedger

Avdragsgill eller inte – det är frågan

Vad betyder egentligen avdragsgillt?

Ett begrepp som ofta dyker upp i bokföringssammanhang är avdragsgillt. Men vad är det? Vad betyder avdragsgill? Hur vet jag om något är avdragsgillt eller inte?

När du registrerade ditt företag fick du registrera ett område som företaget är verksamt inom. Det området innebär också att ditt företag fick en s.k. SNI-kod. SNI betyder Svensk NäringsIndelning, och är indelad i olika kategorier och undergrupper. Koden innehåller alltid fem siffror, och den kod ditt företag har skall också ge en bild av vilket område företaget är verksamt inom.

Skapa din bokföring på ett klick

SpeedLedger bokföringsprogram skapas din bokföring från banken, du får förslag att godkänna, klart!

Avdragsgill kostnad eller ej avdragsgill kostnad beror på din verksamhet

Jag tänkte att vi skall börja med att kika på vad avdragsgillt betyder för att börja svara på den frågan.

Avdragsgilla kostnader betyder att du kan dra av den kostnaden från ditt företags resultat. Att du “drar av” något från ditt resultat innebär i sin tur att du gör mindre i vinst, vilket leder till att du betalar mindre skatt. Kanon, kan man tycka!

Men du kan inte dra av vad som helst från ditt resultat. För att något skall vara avdragsgillt behöver kostnaden vara förenlig med företagets verksamhet. 

Olika företag har olika avdragsgilla kostnader

Kommer du ihåg SNI-koderna vi pratade om i början av artikeln? 

Just det. SNI-koderna beskriver som vi nämnde vad ditt företag skall syssla med. För att du som företagare skall kunna dra av “rätt” kostnader behöver den typen av kostnad kunna “passa in” i din SNI-kod. Även kostnader som är nödvändiga för att driva verksamheten får tas upp som avdragsgilla. Det kan vara till exempel kontorshyra, elräkning för lokal och så vidare. 

Avdragsgillt på svenska?

Är du till exempel IT-konsult kommer du behöva använda en dator i ditt arbete. Därför kan du köpa en dator och dra av den kostnaden från ditt resultat. Du kan däremot inte dra av en körkortsutbildning, eftersom du inte nödvändigtvis behöver ha ett körkort för att kunna bedriva din verksamhet. Skulle du då betala den kostnaden via ditt företag blir den kostnaden ej avdragsgill. 

En ej avdragsgill kostnad innebär att du inte kan dra av den kostnaden från företagets resultat. Den kostnaden registreras ofta på ett separat konto för ej avdragsgilla kostnader. Det vanligaste av den typen av kostnader är 6992, övriga externa kostnader, ej avdragsgilla. Vid bokslut eller förenklat årsbokslut dras de kostnaderna som registrerats som ej avdragsgilla kostnader sedan bort från dina kostnader, så att ditt resultat på så sätt blir “större”. Det finns också kostnader som aldrig är avdragsgilla för ditt företag. Exempel på det är om du får en böter, uppstartskostnaden (själva registreringen) av ditt företag och förseningsavgifter (med flera). 

bokföring-analys-uträkning

Exempel på vad som kan vara avdragsgillt

De flesta kostnader som du stöter på i ditt företag är avdragsgilla kostnader, så som inköp av material och varor, inköp av maskiner, kostnader för lokaler och så vidare. Det finns dock kostnader som inte är avdragsgilla trots att de tillhör verksamheten. Till exempel:

  • Böter – till exempel parkeringsböter som skrivs ut till en person och inte till ett företag. De allra flesta böter är personliga och därmed icke avdragsgilla
  • Skattetillägg och förseningsavgifter
  • Medlemsavgifter – på medlemsfakturor brukar det vanligen stå ifall de är icke avdragsgilla

Bokföra trängselskatt

Trängselskatten är avdragsgill i företaget. Detta gäller då såklart tjänstebilar och avser resor i tjänsten. Du gör avdraget i inkomstdeklarationen. Trängselskatten bokför du som en kostnad på konto 5616 Trängselskatt avdragsgill.

Utbildningskostnader

Du får dra av kostnader för utbildning om den har ett samband med din verksamhet, det vill säga det är någon form av fortbildning. Du får inte dra av nyutbildning.

Till exempel: Är du frisör och tar en kurs i hur du blandar och applicerar den bästa ombrefärgen får du dra av kostnaden för utbildningen. Är du däremot frisör och tar en kurs i skomakeri för att kunna locka flera kunder får du inte dra av kostnaden.

Utbildning, eller fortbildning, bokför du på konto 6905 Utbildning/fortbildning.

Anmäl dig till gratis webbkurs i bokföring
Webbkursen – Bokföring i praktiken, är ett kostnadsfritt webinarium om de vanligaste bokföringsfrågorna för dig som är småföretagare.
Välkommen att boka en plats och läsa mer om kursen.

Kontor hemma

Om du använder en del av ditt hem som kontor får du ta upp en kostnad för detta om:

  • rummet eller delen av bostaden inte kan användas som boyta med hänsyn till läge och inredning
  • det är en särskilt anpassad del av bostaden

Om ytan uppfyller kraven får du dra av en skälig del av hyra, värme, vatten m.m.

Detta är en något luddig regel.

Så här säger Anna-Karin Falk, grundare, sömmerska och kreatör på barnklädesföretaget HöpsöHöpsö i Göteborg:

“Jag tycker det funkar bra att ha kontoret hemma, det är skönt att kunna jobba när tillfälle ges utan att behöva ta mig någonstans. Jag hade inte en tanke på att jag kunde dra av något för det förrän min svärmor, som också jobbar hemifrån påpekade det. Resten tog jag reda på genom att prata med Skatteverket. Eftersom mitt arbetsrum inte går att använda som bostad också, får jag dra av för den delen av hyran det rummet står för.”

Dra av kostnaden för semlan

Tillslut en mer dagsfärsk avdragsrätt. Så här i semmeltider vill vi semmelälskare, även lyfta fram att inköp av semlor till dina anställda faktiskt är en avdragsgill kostnad då det räknas som personalvårdsförmåner.

Så här skriver tidningen Driva Eget:

“Även om det inte finns en speciell kategori för just semlor räknas de under ”Personalvårdsförmåner” i företagets kostnader.”

Så kom ihåg att spara kvittot från semleinköpet! Du bokför kostnaden på konto 7699 Övriga personalkostnader. Läs hela artikeln om Semlan – en avdragsgill godsak här.

Sammanfattning

Det finns många kostnader som är avdragsgilla och Skatteverket har ett fullt register på vilka det är. Gå in på skatteverket.se och sök på det belopp du funderar över.

Trevlig bokföring!

Dela

Senaste om Driva småföretag, Top 10

Testa vårt bokföringsprogram!
Har du frågor? Vi ringer dig upp

Prenumerera på Driva småföretag

Smarta tips och idéer varje månad till dig som driver eget