Arbetsgivaravgift

Vad är arbetsgivaravgift?

Arbetsgivaravgift är en typ av skatt som alla arbetsgivare behöver betala för sina anställda. Den betalas in månadsvis till Skatteverket och täcker upp för de olika sociala avgifterna som företaget behöver betala in för sina anställda. Arbetsgivaravgift kallas också ofta för sociala avgifter. Till skillnad från skatten som dras från lönen läggs arbetsgivaravgiften “ovanpå” lönen och belastar inte den anställda, utan istället företaget. Den är alltid 31,42% om arbetstagaren inte är pensionär. För en enskild firma ingår de sociala avgifterna istället i det som heter egenavgifter. 

Vad ingår i arbetsgivaravgifter?

Som vi nämnde är det flera olika avgifter som ingår. Dessa är: 

  • Sjukförsäkringsavgift: 3,55%
  • Föräldraförsäkringsavgift: 2,60%
  • Ålderspensionsavgift: 10,21%
  • Efterlevandepensionsavgift: 0,6%
  • Arbetsmarknadsavgift: 2,64%
  • Arbetsskadeavgift: 0,2%
  • Allmän löneavgift: 11,62
Dessa olika avgifter blir alltså tillsammans 31,42% och kan ses som företagets kostnad för att ha anställda. Dessa avgifter består också som du kan se av pension, försäkring med mera som du kan komma att använda.

Nyfiken på bokföring online?

Med SpeedLedger e-bokföring slipper du tänka på debet & kredit. Bokföringen hämtas direkt från bankkontot och det enda du behöver göra är att godkänna.

Varför behöver jag betala arbetsgivaravgift?

Det finns egentligen två delar i arbetsgivaravgifterna: Lagstadgade arbetsgivaravgifter och sociala avgifter. De lagstadgade arbetsgivaravgifterna är precis vad det låter som: Arbetsgivaravgifter som du måste betala till staten (Skatteverket) enligt lag. Det som heter sociala avgifter å andra sidan är avgifter som är avtalade mellan arbetsmarknadens olika parter. Dessa är till exempel arbetsgivarorganisationer och fackföreningar och ingår i vårt sociala skyddsnät. 

    Räkna ut arbetsgivaravgift

    Arbetsgivaravgiften är alltid 31,42% och beräknas alltid på bruttolönen. Har du till exempel 30 000 kr i månadslön blir arbetsgivaravgiften 30 000 * 31,42% = 9426. Arbetsgivaravgiften ska som vi nämnt ses som företagets kostnad för att ha en anställd och inte belasta arbetstagaren. 

      Hur fungerar lön och arbetsgivaravgift?

      För att kika på sambandet mellan lön, skatt och arbetsgivaravgift är det bästa att vi tar ett exempel. Vi använder samma bruttolön som här ovanför: en anställd som får 30 000 kr i bruttolön. För att vi skall ha ett exempel på hur lön, skatt och arbetsgivaravgift säger vi också att den anställde bor i en kommun med 31% i kommunalskatt. 

      Bruttolönen är 30 000 kr. 

      För att räkna ut personalskatten på detta använder vi oss av skattesatsen 31%. Även denna beräknas på bruttolönen och blir då 30 000 kr * 31% = 9 300 kr.

      Arbetsgivaravgiften är 31,42%: 30 000* 31,42% = 9426. 

      Arbetstagaren kommer i och med detta få ut 20 700 kronor i lön, något som blir nettolönen för arbetstagaren. Hur kommer det sig att hen får ut 20 700 kronor och inte 11 274 kr (bruttolön – arbetsgivaravgift – skatt)?

      Jo, arbetsgivaravgiften är arbetsgivarens avgift för den anställde. Skatten är arbetstagarens avgift för att vara anställd. Så företagets kostnad för den anställda blir 39 426 kr totalt eftersom arbetsgivaravgift läggs ovanpå bruttolönen. Alltså:

      Arbetstagarens nettolön är 20700 kronor och arbetstagaren betalar 9300 kronor i skatt. 

      Arbetsgivarens avgift för den anställda är 9 426 kronor som arbetsgivaren betalar in till Skatteverket. 

      I vår artikel bokföra lön kan du se exempel på hur det hela skall bokföras

        Arbetsgivaravgift pensionär

        Pensionärer har lägre arbetsgivaravgifter än vad icke-pensionärer har. För en pensionär uppgår arbetsgivaravgiften till 10,21%. Det innebär att pensionärer bara betalar ålderspensionsavgiften.

          Arbetsgivaravgift enskild firma

          Det finns faktiskt inget som heter arbetsgivaravgift enskild firma. I en enskild firma ingår istället arbetsgivaravgiften i det som heter egenavgifter. Egenavgifter beräknas på den enskilda firmans resultat. Läs mer om detta i vår artikel om egenavgifter.

            Läs gärna vår artikel om bokföra lön till anställda.

            Dela

            Senaste om Driva småföretag

            Testa vårt bokföringsprogram!
            Har du frågor? Vi ringer dig upp

            Prenumerera på Driva småföretag

            Smarta tips och idéer varje månad till dig som driver eget