Egenavgifter SpeedLedger

Egenavgifter – vem ska betala egenavgifter?

Alla bolagsformer har någon form av sociala avgifter som skall betalas. I Enskilda firmor, Handelsbolag och Kommanditbolag heter detta egenavgifter.

Vem ska betala egenavgifter?

Den som driver enskild firma, handelsbolag eller kommanditbolag räknas som egenföretagare och är godkända för F-skatt eller FA-skatt. Det innebär också att företagaren inte tar ut lön på samma sätt som en anställd får ut lön i ett aktiebolag. Ett godkännande för F-skatt eller FA-skatt innebär att dessa bolagsformer själva är skyldiga att betala in sin egen skatt och egenavgifter till skatteverket. 

I de fall en egenföretagare har FA-skatt (det vill säga både driver eget men även har anställning hos ett företag) är egenföretagaren skyldig att betala in företagets skatt, medan företaget personen är anställd hos betalar in skatt och arbetsgivaravgifter för anställningen. 

Om du har en passiv näringsverksamhet betalar du istället särskild löneskatt

Skapa din bokföring på ett klick

SpeedLedger bokföringsprogram skapas din bokföring från banken, du får förslag att godkänna, klart!

Egenavgifter enskild firma

Enskilda firmor beskattas inte på samma sätt som till exempel aktiebolag. Istället för personalskatt betalar en enskilda firma skatt och egenavgifter på det resultat som företaget gör. All “lön” som tas ut ur en enskild firma kallas för eget uttag och beskattas inte direkt som i ett aktiebolag, utan du beskattas alltså på företagets resultat när året är slut. För att undvika att betala in stora summor på en och samma gång brukar du som företagare betala in det som kallas för preliminärskatt. I den inbetalningen brukar både preliminärskatt och egenavgift betalas in. Läs gärna mer om preliminärskatt här.

Vad är egenavgifter?

Avgifterna utgörs av många olika avgifter som grupperas. I dem ingår: 

  • Sjukförsäkringsavgift,
  • Föräldraförsäkringsavgift,
  • Ålderspensionsavgift,
  • Efterlevandepensionsavgift,
  • Arbetsmarknadsavgift,
  • Arbetsskadeavgift,
  • Allmän löneavgift.

Totalt uppgår dessa till 28,97%. Egenavgifter räknas som en privat kostnad och inte som en kostnad i företaget. Därför skall de heller inte bokföras. Eftersom du heller inte vet hur stora dina egenavgifter kommer bli när du gör din deklaration görs ett schablonmässigt avdrag på egenavgifterna i deklarationen. Det kan också vara svårt att räkna ut hur mycket som skall sparas från resultatet för att täcka egenavgifter och skatt. Därför brukar man rekommendera att spara ungefär 50% av företagets resultat går till skatter och egenavgifter. Tänk också på att det är det bokförda resultatet, alltså inte pengarna som finns på kontot. Det är därför bra att se till att du tar ut pengar som egna uttag på en nivå att du också kan täcka inbetalningen för skatt och egenavgifter. 

Schablonavdrag egenavgifter

Eftersom du inte vet exakt hur stora dina avgifter kommer vara förrän du gjort ditt bokslut och deklarationen är klar gör du ett schablonavdrag för egenavgifter i deklarationen. Schablonavdrag på avgiften varierar beroende på din ålder och är för de allra flesta 25%. 

Egenavgifter och skatt i handelsbolag

Som tidigare nämnt skall även handelsbolag och kommanditbolag betala in egenavgifter (och preliminärskatt för den delen). Detta gäller om företaget är en aktiv näringsverksamhet. Är verksamheten en passiv näringsverksamhet skall istället särskild löneskatt betalas. 

    Egenavgifter aktiebolag

    Aktiebolag betalar inte egenavgift på samma sätt som enskilda firmor och handelsbolag gör. Istället betalar aktiebolag sociala avgifter som baseras på den anställdas lön

    Egenavgift som pensionär

    Även om du passerat pensionsåldern kan du driva vidare ditt företag. För pensionär är dock avgiften lägre än de som inte ännu passerat pensionsåldern. Från och med det år du fyller 67 minskar dem från 28,97% till 10,21%. Det innebär att du endast betalar den allmänna pensionsavgiften förutsatt att du har en enskild firma.

    Anmäl dig till gratis webbkurs i bokföring

    Webbkursen – Bokföring i praktiken, är ett kostnadsfritt webinarium om de vanligaste bokföringsfrågorna för dig som är småföretagare.
    Välkommen att boka en plats och läsa mer om kursen.

    Dela

    Senaste om Bokföringstips

    Testa vårt bokföringsprogram!
    Har du frågor? Vi ringer dig upp

    Prenumerera på Driva småföretag

    Smarta tips och idéer varje månad till dig som driver eget