Stressade du också med årsmomsen igår? Är du en av många med årsmoms (och EU-handel) som bokför en gång om året? Som sitter och svettas de där sista timmarna innan midnatt och tyst svär över att Skatteverkets sida är lite seg för att alla andra gör precis samma sak som du?
Du är inte ensam. Tro mig. Två nära vänner till mig som båda driver eget satt och svettades inför årsmomsen igår. Den ena skickade ett meddelande runt klocka 20.00 och berättade glatt att hon var klar med allt och hade lämnat in sin deklaration, med flera timmar till godo! Grymt jobbat!
Den andra hade det lite värre. Ungefär samtidigt som den första vännen meddelade att hon var klar, meddelade den andra att han hade 100 verifikationer kvar. Han lät lite stressad… Tack och lov blev han klar i tid (var tvungen att höra med honom imorse att allt gått bra. Han meddelade att det hade det gjort, men Skatteverkets hemsida var lite seg där strax innan midnatt).
Det behöver inte vara så här
Varje år tänker jag samma sak – det behöver inte vara så här. Tänk om alla med årsmoms bara hade kunnat bokföra lite då och då istället. Då hade vi sluppit den här gigantiska stressen.
Därför har vi idag grävt upp ett inlägg från augusti förra året där vår Customer Success Manager Siri ger sina bästa tips för att bli en effektivare bokförare. Just idag känns det väldigt aktuellt.
Tips för att bli en effektivare bokförare
1. Samla alla dina papperskvitton och pappersfakturor på ett ställe
Samla alla pappersunderlag i en låda eller en pärm innan du bokför dem. Ha som rutin att alltid lägga icke bokförda underlag på ett och samma ställe. Töm plånboken på kvitton direkt om du kommer tillbaka till kontoret/hem efter exempelvis en lunch med kund. Då slipper du leta efter underlag när det väl är dags att bokföra.
Om du får dina underlag i digital form kan du skapa en mapp på datorn där du sparar allt. Alternativt kan du använda molntjänster som Dropbox eller Google Drive. Om du sparar alla underlag i molnet och dessutom bokför i molnet får du den trevliga bieffekten att du även kan sitta var som helst och bokföra. Här snackar vi mobilt kontor!
2. Bokför ofta
Sluta skjuta upp bokföringen! Sätt dig förslagsvis en gång i månaden (oftare om du har många händelser) och bokför hela föregående månad. När du kommer till slutet av året kommer du att tacka dig själv och slipper den tunga smällen med att bokföra hela året på en gång.
Du som hanterar kontanter ska enligt bokföringslagen dessutom bokföra din dagskassa senast 24 timmar efter att dagskassan avslutades. I praktiken innebär det att din dagskassa ska bokföras så snart som möjligt dagen efter att försäljningen har skett.
3. Om du fastnar på något – se till att lösa det direkt
Som egenföretagare är du van problemlösare. Bli det även i din bokföring. Lägg inte problemen åt sidan så att det blir stressmoment och bromsklossar. Ring supporten för ditt bokföringsprogram, kontakta din redovisningskonsult eller gör den klassiska manövern – googla det!
4. Lägg in viktiga datum i din kalender
Ta reda på när just ditt företag ska lämna in sin moms, din deklaration och vara klar med sitt bokslut. Lägg en påminnelse i kalendern en bit i förväg så att du slipper otrevliga överraskningar. Du hittar dina datum i Skatteverkets kalender för företag.
Gratis momsguide – ladda ner Lilla momsguiden!
Vill du ha lite mer koll på moms och alla regler kring moms? Välkommen att ladda ner Lilla momsguiden.