fika

Så bokför du fika

Vem gillar INTE fika? Hand upp! Ingen? Trodde väl det.

Sverige är fikans förlovade land. Förmiddagsfika, eftermiddagsfika, helgfika, finfika, gofika…kärt barn har många namn.

Ordet fika är en omskrivning av ordet kaffe (kaffi) och tros komma från malungsdialekten (Dalarna) där man kastade om bokstäver i ord. Fika är något vi ofta gör på jobbet och för många arbetsgivare är det en självklarhet att tillgodose sina anställdas fikabehov.

Men fika kostar, därför måste det bokföras – men hur?

Fika till anställda

Om du har anställda i din firma lär det ha hänt (läs bör det ha hänt) att du köpt in fika för att liva upp stämningen. Du kanske rent av gör det regelbundet. Fika räknas som en skattefri personalförmån och du bokför kostnaden på konto 7699 Övriga personalkostnader.

Men du som har en enskild firma då? Får inte du fika?

Om du har en enskild firma och inga anställda, men trots allt köper in fika får du inte bokföra detta som en personalförmån. Orsaken är att du inte räknas som anställd i din egen enskilda firma. Samma sak gäller för delägare i handelsbolag och kommanditbolag. Inköp av fika bokförs i det här fallet som ett eget uttag på konto 2013 Egna uttag.

I fikans förlovade land är det alltså dina anställda som får ta del av kakan. Du som ägare av en enskild firma (eller delägare i handelsbolag eller kommanditbolag) får gott stå för din egen fika.

Fika med kunder då?

Om du fikar med en kund räknas det som extern representation. Då behöver du underlag med namn på deltagarna och vilket företag de kommer ifrån. Läs mer om hur du bokför representation i SpeedLedgers hjälpcenter.

Dela

Senaste om Bokföringstips, Lagar/regler

Testa vårt bokföringsprogram!
Har du frågor? Vi ringer dig upp

Prenumerera på Driva småföretag

Smarta tips och idéer varje månad till dig som driver eget