Precis som alla branscher utvecklas även bokföringsbranschen. För tjugo år sedan bokförde de allra flesta med papper och penna. För tio år sedan var lokalt installerade bokföringsprogram vanliga. Idag går de flesta mot att bokföra i molnet (webbaserade program). Även bokföringsunderlagen kommer framöver att gå från papper till digital form i allt större utsträckning.
Allt fler väljer att bokföra själv och det finns allt flera bra bokföringsprogram där ute som hjälper dig på vägen, trots att du inte är bokföringsproffs. När du bokför själv, trots bra program och support, är det viktigt att ha struktur. Som egenföretagare är du säkert redan van vid att ha många bollar i luften och att hålla koll på allt, men bokföringen är något som ibland kan hamna lite i skymundan.
Här kommer några tips på hur du effektiviserar din bokföring:
1. Samla alla dina papperskvitton och pappersfakturor på ett ställe
Samla alla pappersunderlag i en låda eller en pärm innan du bokför dem. Ha som rutin att alltid lägga icke bokförda underlag på ett och samma ställe. Töm plånboken på kvitton direkt om du kommer tillbaka till kontoret/hem efter exempelvis en lunch med kund. Då slipper du leta efter underlag när det väl är dags att bokföra.
Om du får dina underlag i digital form kan du skapa en mapp på datorn där du sparar allt. Alternativt kan du använda molntjänster som Dropbox eller Google Drive. Om du sparar alla underlag i molnet och dessutom bokför i molnet får du den trevliga bieffekten att du även kan sitta var som helst och bokföra. Här snackar vi mobilt kontor!
2. Bokför ofta
Sluta prokastinera bokföringen. Sätt dig förslagsvis en gång i månaden (oftare om du har många händelser) och bokför hela föregående månad. När du kommer till slutet av året kommer du att tacka dig själv och slipper den tunga smällen med att bokföra hela året på en gång.
Du som hanterar kontanter ska enligt bokföringslagen dessutom bokföra din dagskassa senast 24 timmar efter att dagskassan avslutades. I praktiken innebär det att din dagskassa ska bokföras så snart som möjligt dagen efter att försäljningen har skett.
3. Om du fastnar på något – se till att lösa det direkt
Som sagt – sluta prokastinera. Lägg det inte åt sidan så att det blir en bromskloss. Ring din support för ditt bokföringsprogram, kontakta din redovisningskonsult eller gör den klassiska manövern – googla det!
Som egenföretagare är du van problemlösare. Bli det även i din bokföring.
4. Lägg in viktiga datum i din kalender
Ta reda på när just ditt företag ska lämna in sin moms, din deklaration och vara klar med sitt bokslut. Lägg en påminnelse i kalendern en bit i förväg så att du slipper otrevliga överraskningar. Du hittar dina datum i Skatteverkets kalender för företag.
Lycka till med ditt företagande och din bokföring!