Nya lagar och regler 2025

Vilka nya lagar och regler träder i kraft inför 2025?

Varje år runt årsskiftet är det många nya lagar och regler som träder i kraft. Även om många nya lagar och regler även träder i kraft under året är det många som får kraft den 1 januari.
I det här inlägget skall vi rikta blicken mot 2025, och se vilka lagar och regler som träder i kraft i samband med årsskiftet. Här sätter vi framförallt ett fokus på de lagar och regler som kommer påverka dig som företagare.

Nya lagar och regler för företagare 2025

Många nya lagar och regler 2025 handlar om att göra livet lite bättre för företagarna. Här nedanför går vi igenom de nya lagar och regler 2025 som vi tycker är mest relevanta för dig som är företagare.

Stöd för att anställa – Utökat växa-stöd

Växa-stödet är en skattereduktion som syftar till att underlätta för enmansföretag att anställa sin första medarbetare genom att sänka arbetsgivaravgifterna. Om du driver ett enmansföretag och vill växa blir det nu enklare och billigare att anställa. Från 2025 kan du använda växa-stödet för två anställda istället för en. Dessutom höjs lönegränsen till 35 000 kronor per månad, vilket innebär att du bara behöver betala en reducerad arbetsgivaravgift på 10,21 procent. Detta kan spara pengar och underlätta om du planerar att expandera din verksamhet.

Fler småföretag slipper redovisa moms

Gränsen för momsbefrielse höjs 2025. Den nya gränsen för momsbefrielse är 120 000 kr (tidigare 80 000). Om din omsättning är under 120 000 kr, den nya gränsen, behöver du inte längre redovisa moms. Detta innebär mindre administration och enklare rutiner för småföretag, vilket ger dig mer tid att fokusera på din verksamhet. Dock är momsbefrielsen frivillig. Det innebär att du kan registrera dig för moms även om du omsätter under 120 000 kr på ett år.

Läs mer.

Ny patentlag – Lättare att skydda dina idéer

Den nya patentlagen, som börjar gälla vid årsskiftet, har fått en tydligare struktur och ett mer modernt språk. Det gör det enklare för företag, särskilt småföretag, att förstå och använda patentsystemet för att skydda sina innovationer. Lagen som är i kraft idag trädde i kraft 1967, och syftet med den nya lagen är att effektivisera processer och skydda innovation. 

Läs mer.

Lättare att rekrytera internationell kompetens med EU-blåkort

Om du behöver anställa högkvalificerade personer från utlandet blir det enklare med det nya EU-blåkortet. EU-blåkortet är ett arbetsvisum som underlättar rekryteringen av experter från länder utanför EU och gör det möjligt för dem att arbeta i flera EU-länder. Det finns vissa krav för att du skall kunna ansöka om det.

Läs mer på EUs hemsida.

Hotell och pensionat slipper tillstånd

Företag som driver hotell eller pensionat slipper från 2025 att ansöka om tillstånd hos polisen. Det räcker med en enkel och kostnadsfri anmälan. Detta minskar byråkratin och gör det enklare för företagare inom besöksnäringen.

Läs mer.

Strängare regler för bidragsfusk

För att motverka bidragsfusk måste företag från och med 2025 lämna mer detaljerad information till myndigheter som Försäkringskassan. Detta innebär att du som arbetsgivare behöver vara extra noggrann med att rapportera korrekta uppgifter om dina anställda. 

Läs mer.

Underskottsavdrag – Större möjligheter vid företagsköp

Underskottsavdrag är en skattemässig regel som innebär att underskott från ett år kan kvittas mot överskott nästa år. Detta är också något som hänger med om det sker ägarförändringar i ett företag, och det är framförallt vid ägarbyte som reglerna förändras.

Bland annat höjs gränsen för underskottsavdrag från 200 till 300 procent av köpeskillingen, vilket gör det mer attraktivt att förvärva företag med tidigare ekonomiska svårigheter. Även det som kallas för flockregeln förändras.  

Läs mer i regereingens remiss.

Ändringar i ränteavdrag för enskilda näringsidkare

Från och med 2025 blir det enklare för enskilda näringsidkare att hantera räntefördelning:

Positiv räntefördelning kan alltid användas, oavsett kapitalunderlagets storlek. Gränsen för negativ räntefördelning höjs också från 50 000 kr till 500 000 kr, vilket innebär att små underskott inte behöver påverka beskattningen. Syftet är att minska krångel och göra skattereglerna mer fördelaktiga för småföretagare. 

Läs mer.

Bättre arbetsmiljöregler

Från 2025 införs tydligare regler för arbetsmiljöarbete. De nya reglerna är enklare att förstå och ska göra det lättare för företag att skapa en säker arbetsplats för sina anställda. Regelverket kring arbetsmiljö omarbetas i en väldigt stor omfattning, och det allra enklaste för att se vad som gäller om du känner att det är aktuellt för dig är att gå igenom dem här.

Läs mer.

Krav på textilsortering

Företag som hanterar textilier, som arbetskläder, måste börja sortera textilavfall separat från annat avfall från 2025. Kommunerna ansvarar för insamlingen, men företagen har ansvaret att sortera avfallet på rätt sätt. Detta är en del av Sveriges satsning på hållbarhet och återvinning.  

Läs mer.

Sänkt alkoholskatt för småbryggerier

Småbryggerier får skattelättnader från 2025. Skatten på öl från mindre bryggerier sänks med upp till 50 procent, beroende på bryggeriets storlek. I lagen defineras småbryggerier som bryggerier som producerar upp till 3 miljoner liter öl årligen. Detta är ett välkommet stöd för små aktörer inom dryckesindustrin och främjar lokal produktion. Skattelättnaden träder i kraft från och med den 1 juli 2025.

Läs mer.

F-skatt – Tydligare och modernare regler

Från och med 2025 införs förändringar i reglerna för F-skatt i Sverige, med olika där vissa regler träder i kraft: Från 1 januari 2025:

- Tidsbegränsat godkännande: Sökande kan begära att F-skattegodkännandet blir tidsbegränsat till en angiven tidpunkt.

- Utökad informationsskyldighet: Skatteverket får rätt att kräva in handlingar och upplysningar för att kontrollera att villkoren för F-skatt är uppfyllda.

Skärpt prövning vid fåmansföretag: Vid ansökan eller återkallelse av F-skatt för fåmansföretag ska Skatteverket även beakta företagsledare och personer med bestämmande inflytande.

Läs mer om de regler som träder i kraft från den 1 januari 2025


Från 1 juli 2025:
Nya hinder för godkännande och återkallelse: Ytterligare kriterier införs som kan hindra godkännande för F-skatt eller leda till återkallelse, exempelvis om det finns skälig anledning att anta att näringsverksamhet varken bedrivs eller kommer att bedrivas.

Läs mer om de regler som träder i kraft från den 1 juli 2025.

Dessa förändringar syftar till att stärka kontrollen över F-skattesystemet och motverka fusk.

Dela

Senaste om Lagar & Regler, Lagar/regler

Testa vårt bokföringsprogram!
Har du frågor? Vi ringer dig upp

Prenumerera på Driva småföretag

Smarta tips och idéer varje månad till dig som driver eget