Den första juli träder en ny momslag, NML, i kraft. Den ersätter momslagen (ML) som infördes 1994.
Varför behövs en ny momslag?
Momslagen som den ser ut idag trädde i kraft 1994. Sedan dess har det hänt mycket och den gamla lagen har även många förändringar och tillägg. Exempelvis var vi inte med i EU när lagen trädde i kraft, utan blev det först 1995.
I och med alla förändringar och tillägg som skett i den gamla momslagen har den med tiden blivit svår att överskåda och komplex, vilket i sin tur gör att den blir svår för företagare att tillämpa. I och med att lagen också antogs innan Sverige blev medlemmar i EU har den gamla momslagen också skilt sig från EU:s direktiv. Den nya momslagen skall även rätta till detta.
Vad innebär den nya momslagen för företagare?
Egentligen innebär den nya momslagen inte jättestora förändringar för dig som företagare. Den nya momslagen är framförallt tänkt att modernisera och gör lagen enklare. Dessutom ämnar den att bättre passa in med EUs direktiv gällande mervärdesskatt, vilket också innebär ett nytt språkbruk struktur och systematik.
Vad är nytt i momslagen?
Som sagt ovan sker egentligen inte så jättestora förändringar i själva lagen. Du kan hitta den nya lagen i sin helhet här. Men några nya saker har ändå kommit in i lagen:
- Ett nytt sätt på hur du räknar ut din årsomsättning införs.
- Det tillkommer nya bestämmelser kring omräkning av valuta
- Faktureringskravet vid förskottsbetalning slopas
- Nya beskattningsunderlag vid överföring av varor till annat EU-land införs
Vad behöver du göra som företagare?
Först och främst behöver du se över förändringarna i lagen och se om de påverkar dig och din verksamhet. Med största sannolikhet påverkar lagen inte dig och ditt företag nämnvärt eftersom lagen görs om för att förtydliga och anpassa lagen till EUs lagstiftning. Men om du känner att du ofta hanterar något av punkterna ovan – ja, då är det nog bra att kolla igenom förändringarna på det området i lagen.