Bedrageri Speedledger

Bedrägerier – vad är bedrägeri och hur skyddar du dig?

Tyvärr är bedrägerier och identitetsstölder ett av de allvarligaste problemen i dagens Sverige. Bedrägeriverksamheten omsätter mer än annan brottslighet och ingen är säker, oavsett ålder eller inkomst. Bedragarnas metoder blir alltmer avancerade och sofistikerade. Det som tidigare verkade vara ren science fiction är idag verklighet. Enligt Brottsförebyggande Rådet (BRÅ) är det nästan 20 gånger vanligare med bedrägerier än inbrott i bostäder eller bilstölder. Bara under maj 2023 rapporterades nästan 19 000 bedrägerier, vilket motsvarade 14,5% av alla brott enligt BRÅ.

Vad räknas som bedrägeri?

Innan vi går in på hur du själv kan skydda dig och ditt företag behöver vi reda ut lite vad ett bedrägeri egentligen är. Enligt polisen är ett bedrägeri när en gärningsperson lurar en annan person att göra något, eller inte göra något, som denne annars skulle gjort. Det medför att gärningspersonen tjänar ekonomiskt på det och att det leder till ekonomisk skada för den som blir lurad. Bedrägerier delas upp mellan ringa bedrägeri, grovt bedrägeri och grovt fordringsbedrägeri. Just fordringsbedrägeri och grovt fordringsbedrägeri är bland de vanligare formerna av bedrägeri idag. Där ingår bland annat bluffakturor, id-kapning, VD-brev, med mera. 

När är bedrägerier som vanligast?

Under semestertider riktar bedragarna ofta in sig på företag och företagare. Som företagare är du särskilt sårbar eftersom man vill bli klar inför semestern och kanske avviker från dina vanliga rutiner. Det kan också vara svårt att få tag i rätt person för att dubbelkolla en faktura eller liknande. Det finns olika skyddsåtgärder du som företagare kan vidta, både för din säkerhet och för att skydda sitt företag:

       Skaffa kunskap om de senaste metoderna som bedragarna använder för att lura människor och informera dina kollegor om dem.

  • Ha tydliga processer för att hantera transaktioner och följ dem noggrant.
  • Var försiktig med att klicka på misstänkta länkar eller öppna bifogade filer i e-postmeddelanden.
  • Kontrollera att nya rutiner hos kunder och leverantörer är korrekta genom att dubbelkolla med dem.
  • Var uppmärksam på ovanliga metoder och arbetssätt hos dina kontakter och var skeptisk om något verkar avvikande.

Genom att vidta försiktighetsåtgärder kan du minska risken att bli lurad eller drabbad av bedrägerier under semestertider.

Så kan du skydda dig mot bedrägeri

Om du känner att du är i riskzonen för att bli utsatt (vilket alla företagare egentligen är) kan det vara bra att ha en försäkring som täcker bedrägerier. Genom vår partner Mysafety har vi möjlighet att erbjuda ID-skydd och bolagsskydd för dig och ditt företag. Med en ID-skyddsförsäkring för nyckelpersoner i ditt företag kan du få ekonomisk ersättning på upp till 200 000 kr och juridisk hjälp med rättsskydd på upp till 500 000 kr om du drabbas. Det ingår även proaktiv bevakning som gör att du blir varnad om dina uppgifter har läckt på nätet. Genom att skydda nyckelpersonerna i ditt företag minskar risken för att bedragare ska få åtkomst till företagets tillgångar. Genom att lägga till en bolagsskyddsförsäkring får du ett komplett skydd mot exempelvis bedrägerier. Läs mer om dessa försäkringar här.

Dela

Senaste om Aktuellt, Driva småföretag

Testa vårt bokföringsprogram!
Har du frågor? Vi ringer dig upp

Prenumerera på Driva småföretag

Smarta tips och idéer varje månad till dig som driver eget