Vad är en balansomslutning?
En balansomslutning visar simman av ett företags respektive sida av balansräkningen vid en viss tidpunkt. Ena sidan av balansräkningens två sidor skall alltid vara lika med den andra. Detta innebär att den visar antingen värdet på ett företags tillgångar eller summan av ett företags skulder och eget kapital vid ett specifikt datum. Viktigt att tänka på är att varje sida i balansräkningen ska vara lika stor.
En balansomslutning ger en översikt av företagets ekonomiska ställning och används för att bedöma dess storlek och finansiella hälsa.
Hur beräknar man balansomslutning?
Den grundläggande formeln för att beräkna en balansomslutning är:
Tillgångar = Skulder + Eget kapital
Exempel på en balansomslutning av tillgångssidan:
- Anläggningstillgångar: 500 000 kr
- Omsättningstillgångar: 150 000 kr
- Balansomslutning: 650 000 kr (500 000 kr + 150 000 kr)
Genom att summera alla av ett företags tillgångar får man fram ett företags balansomslutning, vilket ger en indikation på företagets tillgångar vid ett specifikt datum.
Nyfiken på bokföring online?
Med SpeedLedger e-bokföring slipper du tänka på debet & kredit. Bokföringen hämtas direkt från bankkontot och det enda du behöver göra är att godkänna.
Tillgångar och skulder
Eftersom dessa är delar som finns med i en balansräkning har vi några exempel här:
Tillgångar:
Anläggningstillgångar: Dessa inkluderar långsiktiga investeringar som fastigheter, maskiner och utrustning.
Omsättningstillgångar: Dessa inkluderar kortsiktiga tillgångar som kontanter, kundfordringar och lager.
balansräkningens två sidor ska alltid vara lika stora.
Eget kapital och skulder:
Långfristiga skulder: Skulder som förfaller efter mer än ett år, såsom banklån och obligationer.
Kortfristiga skulder: Skulder som förfaller inom ett år, såsom leverantörsskulder och kortfristiga lån.
Eget kapital: Detta inkluderar aktiekapital och balanserat resultat, vilket är tidigare års ackumulerade vinster och/eller förluster som inte delats ut till ägarna.
Skulder och eget kapital skall alltid vara lika stort som tillgångar i balansräkningen.
Eget kapital och dess roll i balansräkningen
Eget kapital representerar ett företags skuld till ägarna och består av aktiekapital och det balanserade resultatet. Aktiekapital är det kapital som aktieägarna har investerat i företaget, medan det balanserade resultatet är de ackumulerade vinsterna som inte har delats ut. Det är en viktig indikator på dess finansiella hälsa och långsiktiga stabilitet.
Information du kan få från balansomslutningen
En balansomslutning ger en bild av företagets tillgångar och skulder vid ett specifikt datum. Men för att dra mer djupgående slutsatser om dess prestation och finansiella hälsa krävs en noggrann analys av hela balansrapporten.
Vad kan man lära sig från balansomslutningen
Balansomslutningen ger en överblick över företagets totala tillgångar, eget kapital och skulder. Den visar att tillgångarna ska vara lika stor som summan av det egna kapitalet och skulder. Detta är viktigt för att förstå finansiell balans och struktur.
Nyckeltal att beräkna utifrån balansräkningen
Soliditet: Visar bolagets långsiktiga betalningsförmåga och beräknas som eget kapital dividerat med totala tillgångar.
Kassalikviditet: Visar kortsiktig betalningsförmåga och beräknas som omsättningstillgångar dividerat med kortfristiga skulder. Läs mer om kassalikviditet.
Vad är viktigt att komma ihåg om balansomslutning?
Det är viktigt att förstå att en balansomslutning är en ögonblicksbild av ett företags ekonomiska situation vid ett specifikt datum. Den visar summan av tillgångarna och skulder, och det är avgörande att tillgångarna är lika stor som summan av skulder och det egna kapitalet för att balansräkningen ska vara korrekt.