Bruttovinstmarginal – vad är det och hur räkna ut bruttovinstmarginal

Vad är Bruttovinstmarginal?

Bruttovinstmarginalen är ett nyckeltal som visar hur mycket som blir kvar av försäljningen efter avdrag för inköp. Bruttovinst visar på hur effektivt ett företag är på att producera och sälja sina varor jämfört med kostnaden för produktionen.

Bruttovinstmarginalen är lika med nettoomsättningen av varor och tjänster minus värdet för sålda varor och tjänster, i procent av nettoomsättningen. Nyckeltalet hjälper företag att förstå hur stor del av intäkterna som blir kvar efter kostnaderna för produktionen.

Bruttovinstmarginal formel

Bruttovinstmarginalen beräknas genom att dividera bruttovinsten med omsättningen och sedan multiplicera med 100. Formeln ser ut så här:

Bruttovinstmarginal = (Bruttovinst/omsättning) * 100

Siffran du får fram multipliceras med 100 för att du skall få bruttovinstmarginal som procent.

Nyfiken på bokföring online?

Med SpeedLedger e-bokföring slipper du tänka på debet & kredit. Bokföringen hämtas direkt från bankkontot och det enda du behöver göra är att godkänna.

Varför är bruttovinstmarginal viktig?

En hög bruttomarginal kan visa att företaget har en bra produkt och att det finns en stor efterfrågan på den. Det kan också indikera att företaget har en effektiv produktionsprocess och stark prissättningskraft.

Bruttomarginal är också ett bra mått för marknadsförare eftersom bruttomarginalen kan visa hur lyckad och lönsam en viss marknadsföringskampanj varit. Om en kampanj lyckas öka försäljningen utan att kostnaderna för varorna ökar proportionellt, kommer bruttovinstmarginalen att stiga.

Bruttovinstmarginal i olika branscher

Bruttovinstmarginalen varierar mellan olika branscher beroende på deras specifika förutsättningar och affärsmodeller.

Inom dagligvaruhandeln ligger bruttovinstmarginalen på cirka 20-25%. Denna sektor har ofta höga omsättningsvolymer men låga marginaler per såld enhet.

Inom konfektion krävs ofta en bruttovinstmarginal på 40-60% för att nå lönsamhet. Här är marginalerna högre för att kompensera för högre produktions- och marknadsföringskostnader.

Det som avgör vad som är en bra bruttovinstmarginal är hur mycket fasta kostnader som finns i verksamheten som skall täckas för att generera vinst.

Bruttovinstmarginal i olika länder

Bruttovinstmarginalen varierar mellan olika länder beroende på sortiment, prispålägg och marknadsförhållanden. Lokala skatter, tullar och konkurrensnivåer kan också påverka marginalerna.

Det är svårt att generalisera nyckeltalet och ge indikationer på vilken bruttovinstprocent ett företag bör ligga på eftersom det kan skilja sig markant beroende på land och bransch. Företag bör därför alltid jämföra sina marginaler med liknande företag i samma marknad.

Bruttomarginal vs bruttovinstmarginal

Bruttomarginalen kallas även för bruttovinstmarginal, och är två olika benämningar på samma nyckeltal. Det är alltså ingen skillnad mellan dem. 

Ett bra mått för att analysera företagets ekonomi

Bruttovinstmarginalen är ett viktigt nyckeltal för att analysera företags lönsamhet och finansiell stabilitet. Genom att analysera bruttovinstmarginalen kan företag bedöma hur väl de hanterar sina direkta kostnader i förhållande till intäkterna.

Nyckeltalet används för att jämföra företags prestationer över tid. Genom att följa förändringar i bruttovinstmarginalen kan företag identifiera trender och göra justeringar i sin affärsstrategi för att förbättra lönsamheten.

Hur kan jag förbättra bruttovinstmarginalen?

Det finns olika sätt att förbättra sin bruttovinstmarginal, till exempel:

Effektivisera tillverkningsprocesserna: Låga tillverkningskostnader leder ofta till en höjd bruttovinstmarginal.

Prishöjningar: Om företaget kan göra prishöjningar på varorna eller produkterna som säljs till kunderna kan det också bidra till en högre bruttovinstmarginal.

Minska svinn och avfall: Genom att minimera produktionssvinn och avfall kan kostnaderna sänkas och marginalerna förbättras.

Så analyserar du din bruttovinstmarginal

Det är viktigt att jämföra bruttovinstmarginalen med andra aktörer i samma bransch, men även att analysera bruttovinstmarginalen över tid för att förstå företagets finansiella hälsa.

Om många varor behöver reas ut sjunker bruttovinstmarginalen. En sjunkande bruttovinstmarginal kan även vara ett tecken på att det förekommer stölder inom verksamheten, eller att produktionskostnaderna har ökat utan motsvarande höjningar av försäljningspriserna.

Dela

Senaste om Driva småföretag

Testa vårt bokföringsprogram!
Har du frågor? Vi ringer dig upp

Prenumerera på Driva småföretag

Smarta tips och idéer varje månad till dig som driver eget