Grundavdrag – Vad är grundavdrag, förhöjt grundavdrag och hur funkar det?

Vad är grundavdrag?

Grundavdrag är ett skatteavdrag som minskar den beskattningsbara inkomsten, vilket innebär att en del av din inkomst blir skattefri. Grundavdrag gäller för inkomster från anställning, näringsverksamhet eller pension. Grundavdraget beräknas på de pengar du tjänat under året (både av tjänst och/eller näringsverksamhet) efter allmänna avdrag.

Syftet med grundavdraget är att säkerställa att alla har en skattefri del av sin inkomst, vilket sänker den totala skatten. Grundavdrag är del av skattesystemet som bidrar till att göra skatten mer rättvis genom att skydda låginkomsttagare från att betala för mycket skatt.

Vem kan få grundavdrag?

Grundavdrag ges automatiskt till personer som har varit bosatt i Sverige under hela inkomståret. Detta innebär att du inte behöver göra något speciellt för att få det, utan det dras direkt från din inkomst när du deklarerar. Dessutom kan personer som har deklarerat mer än 90 procent av sin inkomst i Sverige också få hela grundavdraget, även om de inte har bott i Sverige hela året.

Nyfiken på bokföring online?

Med SpeedLedger e-bokföring slipper du tänka på debet & kredit. Bokföringen hämtas direkt från bankkontot och det enda du behöver göra är att godkänna.

Grundavdragets storlek

Grundavdragets storlek varierar beroende på inkomstens storlek och prisbasbeloppet, som justeras årligen. Prisbasbeloppet speglar inflationen och påverkar därmed grundavdragets storlek. Grundavdraget kan alltså vara större under år med hög inflation, vilket ger extra skatteavlastning när priserna stiger

Grundavdrag och bostadsort

Grundavdraget påverkas inte av var du bor i Sverige, så länge du deklarerar tillräckligt av din inkomst här. Alla som uppfyller kriterierna för grundavdrag kan dra nytta av det, oavsett var i landet de bor.

Deklaration av inkomst i Sverige och utomlands

Om du inte bott i Sverige under hela inkomståret men har deklarerat 90 procent eller mer av din inkomst här, kan du ändå få avdrag för hela året. Detta gäller inkomster som lön, arvoden eller liknande som beskattas i Sverige.

Särskilda regler för begränsat skattskyldiga

Begränsat skattskyldiga kan också ha rätt till ett högre grundavdrag om större delen av deras förvärvsinkomster kommer från Sverige. Detta innebär att även om du har inkomster från andra länder, kan du få ett högre grundavdrag om merparten av din inkomst är beskattad i Sverige.

Den som är begränsat skattskyldig får också ett reducerat grundavdrag. 

Reducerat grundavdrag

I vissa fall kan du alltså få ett reducerat grundavdrag. För att du skall får ett reducerat avdrag gäller att du: 

  • Du har varit obegränsat skattskyldig endast en del av året.
  • Din totala inkomst är så hög att det reducerar eller eliminerar grundavdraget.
  • Du har flyttat till eller från Sverige under året.

Dödsbo får grundavdrag endast för det år då personen avled.

Skatteverket har en sida där du kan se vilka beräkningar som gäller.

Förhöjt grundavdrag för den som fyller 67 år

De personer som fyller 67 år före eller efter årets ingång får ett förhöjt grundavdrag från och med det året. Detta högre grundavdrag gör att en större del av deras inkomst blir skattefri, vilket kan ge en betydande skatteavlastning för pensionärer. Detta gällde tidigare dem som fyllt 66 år.

Det förhöjda grundavdraget är inräknat i Skatteverkets skattetabeller, vilket gör att det automatiskt tillämpas vid beräkningen av skatten för pensionärer. Det bidrar till att minska skatten för äldre med lägre inkomster (pension) och ser till att de har mer pengar kvar efter skatt.

För att kunna få sig för det förhöjda grundavdraget måste man uppfylla vissa villkor inklusive ålders- och bosättningskrav. Med de senaste förändringarna i pensionssystemet, som trädde i kraft den 1 januari 2023, har åldersgränserna justerats. Det innebär att man måste ha fyllt 66 år för att få garantipension och inkomstpensionstillägg.

Det förhöjda grundavdraget är en viktig del av skattesystemet som hjälper äldre personer en bättre ekonomisk säkerhet under pensionsåren.

Villkor för förhöjt grundavdrag

Från och med 1 januari 2023 har åldersgränserna i pensionssystemet höjts. Detta påverkar när man kan få garantipension och inkomstpensionstillägg, vilket nu kräver att man är minst 66 år gammal.

Passiv näringsverksamhet och grundavdrag

Om du endast har inkomst från passiv näringsverksamhet får du inget grundavdrag. Detta gör att pensionärer med passiv inkomst måste planera sin ekonomi noggrant för att minimera sin skattebörda.

Hur grundavdraget påverkar din skatt

Grundavdraget minskar din beskattningsbara inkomst, vilket i sin tur minskar den totala skatten du behöver betala. Detta avdrag är särskilt fördelaktigt för låg- och medelinkomsttagare, eftersom det proportionellt sett ger dem en större skatteavlastning.

Får alla grundavdraget?

Ja, alla som har bott i Sverige under hela inkomståret får automatiskt grundavdraget draget från sin inkomst. Det krävs ingen särskild ansökan eller åtgärd från din sida.

Grundavdragets storlek varierar som sagt från år till år och beror alltid på din inkomst. Prisbasbeloppet och inkomstens storlek är de två huvudfaktorerna som avgör hur stort ditt grundavdrag blir.

Dela

Senaste om Driva småföretag

Testa vårt bokföringsprogram!
Har du frågor? Vi ringer dig upp

Prenumerera på Driva småföretag

Smarta tips och idéer varje månad till dig som driver eget