Bokföra lön SpeedLedger

Bokföra lön till anställda – vi visar dig hur du gör

Bokföra lön - exempel på hur det går till för en liten arbetsgivare

  • Du räknar ut hur mycket lön som ska betalas ut.
  • Du betalar ut nettolönen (den summa som den anställda ska ha i handen)
  • Du bokför löneutbetalningen och att du kommer att betala ut skatt och sociala avgifter till Skatteverket.
  • Du betalar in skatt och arbetsgivaravgifter till Skatteverket.
  • Du bokför själva utbetalningen av skatt och sociala avgifter.
Med andra ord: När du gör överföringen till den anställda bokför du både upp att du har fört över pengar och att du har en skuld på skatt och sociala avgifter, som ska betalas till Skatteverket vid senare tillfälle via ditt skattekonto. När du sedan gör överföringen till Skatteverket bokför du bort den skuld på skatt och sociala avgifter, som du bokförde upp när du gjorde utbetalningen till den anställda.

Bokföringen skapas redan i banken - testa gratis

Kopplingen till banken skapar din bokföring automatiskt. Inga debiteringsuppgifter lämnas när du skapar kontot.

Bokföringskonton som du behöver för att bokföra lön - med exempel

Aktiebolag (även ägare), enskild firma, handelsbolag och kommanditbolag använder alla samma bokföringskonton. Här är de bokföringskonton du behöver för att bokföra löner till dina anställda:
  • 2710 Personalskatt
  • 7010 Lön kollektivanställda, 7210 Lön tjänstemän eller 7220 Lön företagsledare
  • 2731 Avräkning lagstadgade sociala avgifter
  • 7510 Lagstadgade sociala avgifter
bokföra lön till en anställd

Exempel på hur du bokför lön till anställd

För att bokföra din löneutbetalning

I samband med att lön betalas ut till den anställda, skall du också bokföra löneutbetalningen med den anställdas skatt och sociala avgifterna.

I följande exempel uppgår bruttolönen (lön innan skatt och avgifter) till 20 000 kr, skatten är 31% och sociala avgifter är 31,42% av bruttolönen. Nettolönen, det vill säga det den anställda får i handen är 13 800 kr, skatten uppgår till 6 200 kr och sociala avgifter uppgår till 6 284 kr. Nettolönen + skatt och sociala avgifter blir själva lönekostnaden för ditt företaget, det vill säga bruttolönen plus arbetsgivaravgiften på totalt 26248 kr.

Hur bokför man löner till sina anställda - bokföring av löner

  • Lönekostnaden (bruttolönen) bokförs på till exempel konto 7210 Lön tjänstemän.
  • Skatten bokför som en skuld på konto 2710 Personalens källskatt.
  • De sociala avgifterna bokförs dels som en kostnad för företaget på konto 7510 Lagstadgade sociala avgifter och som en skuld till Skatteverket på konto 2731 Avräkning lagstadgade sociala avgifter.
Är du osäker på vilken procentsats du ska använda vid beräkning av skatt och sociala avgifter? Skattesatsen kan variera och beror på vilken kommun och i vilket område du bor. På Skatteverket hemsida har du läsa mer om arbetsgivaravgifter.

Så bokför du utbetalningen till Skatteverket

När du har betalat ut lönen och bokfört den ska betalning av skatt och sociala avgifter till Skatteverket göras. I exemplet nedan är 1930 Företagskonto med, men där hade lika gärna kunnat stå 1630 Skattekonto om du använder ett sådan.

Utbetalningen du gör innehåller skatten och de sociala avgifterna. I det här exemplet uppgår skatten till 6 200 kr och de sociala avgifterna till 6 284 kr, tillsammans blir det 12 484 kr.

Då ser det hur så här:
  • 12 484 kr har lämnat ditt företagskonto
  • Du bokför bort 6200 kr från ditt skuldkonto 2710 Personalens källskatt.
  • Du bokför bort 6284 kr från ditt skuldkonto 2731 Avräkning sociala avgifter.

bokföra betalning till skatteverket på lön till en anställd

Så här kan du bokföra utbetalningen till skatteverket om du till exempel har en enskild firma som inte bokför skattekontot.

Så här bokför du semesterlöner​

Även om du bokför lönerna själv eller om du använder dig av ett löneprogram så kan det vara bra att veta hur det går till. Om du har en enskild firma utan anställda ska du inte bokföra någon lön. Det som är din vinst betalar du istället egenavgifter och skatt på. Resten är din nettolön.

Om du eller någon annan anställd tar ut pengar under månaden bokför du det mot bokföringskonto 1610 Förskott till anställda. När månaden är slut betalar du ut resterande av din bruttolön. I autokonteringen väljer du avancerad kontering och bokför enligt exemplet nedan.

Vid löneutbetalning ska. 7210 löner till företagsledare eller löner till 7010 kollektivanställda bokföras mot utbetalningen i banken och 2710 personalskatten. Det du är skyldig till Skatteverket för 2940 arbetsgivare avgifter bokförs mot 7510 arbetsgivare avgifter. Du kan även välja att lägga till innestående semesterlön för att ge en mer rättvis bild av hela året, eller välja att göra det i slutet av året.

Här är ett exempel utan semesterlön:

bokför lön utan semesterlön

Här är ett exempel med semesterlön:

Bokföra semesterlön

Månaden efter löneutbetalningen, runt den 12:e, betalar du in personalskatten och arbetsgivaravgifterna. Inte för semesterlönerna. Det bokför du så här:

Semesterlön skatt

Du kan också se hur mycket lön du kan ta ut varje månade med verktyget Lönekalkylatorn, eller läsa mer om hur du bokför lön i vår kunskapsportal.

Räkna ut lön enskild firma

Att räkna ut lön för en enskild firma innebär följande: Först summerar du alla intäkter och drar av alla kostnader för att få fram företagets vinst. Därefter betalar du egenavgifter, vilket är cirka 28,97 % av vinsten och täcker sociala avgifter. Sedan räknar du ut och drar av inkomstskatten, som varierar mellan 30-50 % beroende på din totala inkomst och bostadskommun. Det som återstår efter alla skatter och avgifter är din nettolön, alltså den summa pengar du kan använda för privat bruk. Genom att följa dessa steg får du en tydlig bild av din lön och undviker obehagliga överraskningar när det är dags att betala skatter och avgifter. När du tar ut lön i en enskild firma kallas det för eget uttag.

Om du har en enskild firma eller ett handelsbolag som är passiv näringsverksamhet kan du också behöva betala särskild löneskatt

Räkna ut lön aktiebolag

Att räkna ut lön för ett aktiebolag innebär följande: Först fastställer du företagets intäkter och drar av alla kostnader för att få fram företagets vinst. Därefter bestämmer du hur mycket du som ägare vill ta ut som lön. På denna lön drar du av arbetsgivaravgifter, som är cirka 31,42 %. Den återstående summan är din bruttolön. Från bruttolönen drar du av inkomstskatt, som varierar beroende på din totala inkomst och bostadskommun, vanligtvis mellan 30-50 %. Det som återstår efter att inkomstskatten har dragits av är din nettolön, alltså den summa pengar du får utbetalt och kan använda för privat bruk. Genom att följa dessa steg får du en korrekt bild av din lön från aktiebolaget och säkerställer att alla skatter och avgifter är betalda.

Löneprogram - Fixa firmans löner själv

MaxPa är ett enkelt löneprogram där du kan fixa firmans löner själv!  MaxPA är integrerat med SpeedLedger och du kan enkelt importera lönerna direkt till bokföringen. 

Dela

Senaste om Bokföringstips, Top 10

Testa vårt bokföringsprogram!
Har du frågor? Vi ringer dig upp

Prenumerera på Driva småföretag

Smarta tips och idéer varje månad till dig som driver eget