Soliditet SpeedLedgeg

Soliditet – Vad är soliditet?

Soliditet är ett nyckeltal inom företagsekonomi som ger en tydlig bild av företagets ekonomiska hälsa och förmåga att hantera skulder. Soliditeten beräknas genom att dividera eget kapital genom tillgångarna i företaget och är ett nyckeltal som anger hur stor andel tillgångarna i tillgångarna ett företag som är finansierat med eget kapital och hur stor del som är finansierat av skulder. Man brukar säga att det också visar på betalningsförmåga för att betala tillbaka lån och skulder.

Vad är soliditet?

Soliditet är ett nyckeltal som mäter hur stor del av företagets tillgångar som är finansierade med eget kapital istället för skulder. En hög soliditet visar på en stark kapitalbas och mindre beroende av extern finansiering (som som till exempel lån), vilket ofta innebär bättre långsiktig betalningsförmåga och ekonomisk stabilitet. 
Soliditet uttrycks som en procentsats och beräknas genom att dividera eget kapital med totala tillgångar och multiplicera resultatet med 100. Du kan också räkna med justerat eget kapital. Om soliditeten i ett företag är låg är det ansett som dåligt, medan hög soliditet är ansett som bra.

Justerat eget kapital

Något man ofta pratar om i samband med soliditet är det som kallas för justerat eget kapital. Det justerade egna kapitalet är i korthet en justering som innebär att företaget lägger till obeskattade reserver och dolda reserver till det egna kapitalet. Det används för att ge en bättre syn på företagets ekonomiska styrka. Formeln för det justerade egna kapitalet är:

Justerat eget kapital = eget kapital + obeskattade reserver + dolda reserver

Obeskattade reserver är ofta vinst eller dylikt som företaget ännu inte betalat skatt på. Exempel på obeskattade reserver är periodiseringsfond och överavskrivningar.

Dolda reserver är sådant som ännu inte visat sitt fulla värde i företaget. Det kan vara undervärderade tillgångar (till exempel en inventarie som är värd mer på marknaden än det bokförda värdet) eller övervärderade skulder.

Soliditet formel - beräkna soliditet

Soliditet räknas ut genom att dela andelen justerat eget kapital genom totalt kapital, och multiplicera med 100 för att få ut procentsatsen.

Formeln för att räkna ut ett företags soliditet är:
Soliditet = (Eget Kapital/Totala Tillgångar) × 100

Testa bokföring kopplad till din bank

Du testar alltid 14 dagar gratis innan du bestämmer dig för om du vill köpa. Inga debiteringsuppgifter lämnas när du skapar kontot. Kopplingen till banken skapar din bokföring automatiskt.

Steg-för-steg-guide för beräkning av soliditet:

Identifiera det egna kapitalet: Detta hittar du i ditt företags balansräkning.
 
Räkna ut tillgångar: Summan av alla tillgångar, som fastigheter, inventarier och kontanter som finns i företaget.
 
Så räknar du ut soliditet: Dividera det egna kapitalet (eller justerat eget kapital) med totala tillgångar och multiplicera med 100 för att få procentsatsen.
 
Exempel: Om ett företag har ett eget kapital på 700 000 kronor och totala tillgångar på 1 400 000 kronor:
Soliditet = (700 000/1 400 000) =0,5 * 100 = 50%
Detta innebär att 50% av företagets tillgångar finansieras med eget kapital, 
vilket de flesta skulle säga är bra.

Varför är soliditet viktigt?

Soliditet är viktigt för att bedöma ett företags långsiktiga stabilitet och dess förmåga att överleva ekonomiska svårigheter. En hög soliditet minskar risken för finansiella problem och visar att företaget är mindre beroende av lånat kapital.

Betydelsen av soliditet:

Långsiktig stabilitet: Företag med hög soliditet har bättre förutsättningar att klara ekonomiska nedgångar.
 
Kreditvärdighet: Banker och långivare ser positivt på företag med hög soliditet, vilket kan ge bättre lånevillkor.

Investerarattraktivitet: Investerare föredrar företag med stark soliditet eftersom det indikerar lägre risk och högre stabilitet.

Vad är bra soliditet?

Vad som anses vara en bra soliditet varierar beroende på bransch och företagets storlek. Generellt sett anses soliditet på över 40% vara bra, medan över 60% är utmärkt. Hög soliditet visar på en stark ekonomisk grund och bättre förmåga att hantera finansiella utmaningar och svårigheter.
En låg soliditet å andra sidan innebär att företaget har lånat en stor andel av företagets egna kapital och därför blir känsligare för tex ränteuppgångar med mera. 
Inom tillverkningsindustrin kan till exempel ett företags soliditet vara lägre på grund av högre kapitalbehov (det kostar mer att driva verksamheten helt enkelt) men fortfarande anses vara bra. 
I tjänstebranschen å andra sidan kan ett företags soliditet ofta vara högre eftersom kapitalbehovet är lägre. Man anser helt enkelt att företag i den branschen inte bör vara lika belånade.

Hur kan företaget förbättra sin soliditet?

För att förbättra företagets soliditet behöver antingen företagets eget kapital ökas, eller dess skulder minskas. Här nedan finns några exempel på hur du kan förbättra soliditeten.
Öka eget kapital: Återinvestera vinster istället för att ta ut dem som utdelning. Detta ökar det egna kapitalet och därmed soliditeten.
 
Minska skuld: Betala av lån och undvik nya skulder. Detta minskar de totala tillgångarna, vilket förbättrar soliditeten.
 
Effektivisera användning av tillgångar: Genom att använda tillgångar mer effektivt kan företaget öka sin lönsamhet och sitt eget kapital.

Faktorer som påverkar soliditet

Soliditeten påverkas av både interna och externa faktorer. Här är några viktiga:

Interna faktorer

  • Företagets expansionsfas: Under tillväxtperioder kan företag behöva ta mer lån, vilket tillfälligt ger en låg soliditet.
  • Återinvestering: Företag som regelbundet genererar vinst och återinvesterar dessa vinster har ofta högre soliditet.
  • Utdelningspolicy: Företag som tar ut en stor utdelning på vinsten kan ha lägre soliditet eftersom mindre kapital återinvesteras.

Externa Faktorer:

  • Marknadsläget: Ekonomiska upp- och nedgångar kan påverka företagens soliditet. Under nedgångar kan tillgångarnas värde minska, vilket minskar företagets soliditet.
  • Räntenivåer: Högre räntor kan öka lånekostnaderna, och i och med det minskar soliditeten i företag med stora lån.
  • Konkurrens: Ökad konkurrens kan pressa marginalerna och minska vinstgenereringen, vilket påverkar soliditeten.

Påverkan av expansionsfas och investeringar: Under en expansionsfas kan soliditeten tillfälligt minska på grund av ökade investeringar och lånebehov. På lång sikt kan dessa investeringar leda till ökad lönsamhet och förbättrad soliditet. Balans mellan tillväxt och skuldsättning är viktig för att ha en bra soliditet.

Ladda ned vår populära momsguide!

  • När du – som representant för ett företag eller motsvarande – anger dina uppgifter ovan kommer Speedledger även att använda dessa uppgifter för att skicka ut information och nyheter som vi tror kan vara av intresse för dig. Du kan när som helst avregistrera dig från våra utskick via en länk i våra utskick eller genom att kontakta oss.

    Dina personuppgifter kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy

Dela

Senaste om Driva småföretag

Testa vårt bokföringsprogram!
Har du frågor? Vi ringer dig upp

Prenumerera på Driva småföretag

Smarta tips och idéer varje månad till dig som driver eget