Soliditet är ett nyckeltal inom företagsekonomi som ger en tydlig bild av företagets ekonomiska hälsa och förmåga att hantera skulder. Soliditeten beräknas genom att dividera eget kapital genom tillgångarna i företaget och är ett nyckeltal som anger hur stor andel tillgångarna i tillgångarna ett företag som är finansierat med eget kapital och hur stor del som är finansierat av skulder. Man brukar säga att det också visar på betalningsförmåga för att betala tillbaka lån och skulder.
Vad är soliditet?
Justerat eget kapital
Något man ofta pratar om i samband med soliditet är det som kallas för justerat eget kapital. Det justerade egna kapitalet är i korthet en justering som innebär att företaget lägger till obeskattade reserver och dolda reserver till det egna kapitalet. Det används för att ge en bättre syn på företagets ekonomiska styrka. Formeln för det justerade egna kapitalet är:
Justerat eget kapital = eget kapital + obeskattade reserver + dolda reserver
Obeskattade reserver är ofta vinst eller dylikt som företaget ännu inte betalat skatt på. Exempel på obeskattade reserver är periodiseringsfond och överavskrivningar.
Dolda reserver är sådant som ännu inte visat sitt fulla värde i företaget. Det kan vara undervärderade tillgångar (till exempel en inventarie som är värd mer på marknaden än det bokförda värdet) eller övervärderade skulder.
Soliditet formel - beräkna soliditet
Testa bokföring kopplad till din bank
Steg-för-steg-guide för beräkning av soliditet:
Varför är soliditet viktigt?
Betydelsen av soliditet:
Vad är bra soliditet?
Hur kan företaget förbättra sin soliditet?
Faktorer som påverkar soliditet
Soliditeten påverkas av både interna och externa faktorer. Här är några viktiga:
Interna faktorer
- Företagets expansionsfas: Under tillväxtperioder kan företag behöva ta mer lån, vilket tillfälligt ger en låg soliditet.
- Återinvestering: Företag som regelbundet genererar vinst och återinvesterar dessa vinster har ofta högre soliditet.
- Utdelningspolicy: Företag som tar ut en stor utdelning på vinsten kan ha lägre soliditet eftersom mindre kapital återinvesteras.
Externa Faktorer:
- Marknadsläget: Ekonomiska upp- och nedgångar kan påverka företagens soliditet. Under nedgångar kan tillgångarnas värde minska, vilket minskar företagets soliditet.
- Räntenivåer: Högre räntor kan öka lånekostnaderna, och i och med det minskar soliditeten i företag med stora lån.
- Konkurrens: Ökad konkurrens kan pressa marginalerna och minska vinstgenereringen, vilket påverkar soliditeten.
Påverkan av expansionsfas och investeringar: Under en expansionsfas kan soliditeten tillfälligt minska på grund av ökade investeringar och lånebehov. På lång sikt kan dessa investeringar leda till ökad lönsamhet och förbättrad soliditet. Balans mellan tillväxt och skuldsättning är viktig för att ha en bra soliditet.