Nya lagar och regler

Nya lagar och regler 2024

Vilka nya lagar och regler träder i kraft inför 2024?

Varje år runt årsskiftet är det många nya lagar och regler som träder i kraft. Även om många nya lagar och regler även träder i kraft under året är det många som får kraft den 1 januari.
I det här inlägget skall vi rikta blicken mot 2024, och se vilka lagar och regler som träder i kraft i samband med årsskiftet. Här sätter vi framförallt ett fokus på de lagar och regler som kommer påverka dig som företagare.

Nya lagar och regler kring skatter på konsumtion

Till att börja med tänkte vi berätta om de nya lagar och regler som träder i kraft kring skatter på konsumtion den 1 januari 2024. Dessa lagar och regler handlar om skatter på inköp eller försäljning på varor eller tjänster.

Sänkt skatt på bensin och diesel

Det senaste året har bensin- och dieselpriserna skjutit i höjden. Men under 2024 förändras skatten på bensin och diesel och det handlar då om energi- och koldioxidskatten. För bensin i miljöklass 1  sänks med 1,31 kronor jämfört med vad den skulle vara, och det innebär att skatten för den bensinen blir 60 öre lägre per liter under 2024 jämfört med 2023. 

För diesel sänks skatten med ungefär 43 öre per liter jämfört med nivån som skulle ha gällt under 2024. Det innebär dock en viss höjning jämfört mot 2023 års nivå.

Nya regler för avdrag för uthyrning av bostäder och enklare beskattning av vissa fastighetsrelaterade inkomster

Schablonavdraget för uthyrning av privatbostäder, prtivatbostadsfastigheter och hyreslägenheter höjs den 1 januari 2024 med 10 000 kronor, från 40 000 till 50 000 kronor. I samband med detta höjs även beloppsgränsen för skatt på kapitalvinst vid överföring av mark eller andel i samfällighet genom fastighetsreglering. Där höjs beloppsgränsen från 5 000 kr till 42 000 kronor. Notera att detta är ett förslag som beräknas träda i kraft den 1 januari 2024. 

Läs mer.

Ytterligare nedsättning av skatt på diesel som används i arbetsmaskiner

Även skatt på den diesel som används i arbetsmaskiner sänks den 1 januari 2024. Då gäller det energi- och kodioxidskatten på verktyg och vissa båtar som används i samband med yrkesmässig jordbruks-, skogsbruks-, och vattenbruksverksamhet. Här får du som använder verktyg i samband med dessa typer av verksamheter ansöka om återbetalning av skatten, där kodioxidskatten kan ersättas med 2456 kronor per kubikmeter och energiskatten med 1470 kronor per kubikmeter. 

Läs mer.

Nya lagar och regler 2024 för Skatter på arbete och företag m.m.

De nya lagar och regler kring skatter som kommer här nedanför handlar om skatt på arbete och företag. Till exempel om en arbetsgivaravgift höjs, sänks eller förändras. Dessa kan röra både arbetstagaren och företaget. 

Borttagen nedsättning av arbetsgivaravgifterna för unga (15–18-åringar)

Den nedsättning av arbetsgviaravgifter för unga (de som vid årets ingång fyllt 15 men ännu inte 18 år) slopas. Nedsättningen trädde i kraft under 2019 och var tänkt att förenkla för unga att komma ut på arbetsmarknaden, men slopas nu alltså vid ingången av 2024. 

För allt arbete som skett innan 2024 skall fortfarande de gamla reglerna gälla, alltså att du som arbetsgivare betalar halva arbetsgivaragifterna för det jobb ungdomar mellan 15-18 år utfört.

Läs mer på regeringens hemsida.

Jobbskatteavdraget för äldre förändras och höjd åldersgräns till 66 år

Det kommer ske ytterligare några förändringar i jobbskatteavdraget för den grupp som benämns som “äldre”. För det första kommer den nya lagen höja åldern för de som kan ta del av jobbskatteavdraget för äldre från 65 år till 66 år. Den andra delen av förändringen innebär att de som har fyllt 69 vid årets ingång (alltså om du är 69 år den 31 december 2023) kommer få ett ytterligare förhöjt grundavdrag. Lägg även till att de som fyllt 66 kommer få ett förhöjt grundavdrag.

Alltså: Åldern för förhöjt jobbskatteavdrag höjd från 65 till 66 år. Från 66-69 års ålder får du även ett förhöjt jobbskatteavdrag. Om du vid årets ingång fyllt 69 år får du dessutom ett ytterligare förhöjt jobbskatteavdrag. På det stora hela innebär det att “pensionärer” som jobbar kommer få mer pengar i plånboken än innan.

Läs mer.

Jobbskatteavdraget förstärks

Idag har alla ett jobbskatteavdrag (en skattereduktion du som arbetar får och är baserat på din inkomst) som oftast sker i samband med att du deklarerar din årsinkomst. Jobbskatteavdraget gör att du betalar mindre skatt på en viss del av det arbete du utfört under året. Nytt när vi går in i 2024 är att jobbskatteavdraget förstärks: tjänar du ca 35 000 kronor i månaden innebär det en skattesänkning på runt 230 kronor per månad och beräknas bara på den kommunala inkomstskatten och inkomstnivå samt ålder. Skatteverket räknar ut ditt avdrag automatiskt. 

Läs mer.

FoU-avdraget justeras

FoU-avdraget är ett avdrag som kvalificerad Forsknings- och Utvecklingsverksamhet kan få. Beräkningen av detta kommer justeras från och med den 1 januari 2024. Detta görs för att avgifterna idag är lägre än när avdraget infördes. 

Läs mer.

Tidsgränsen för expertskatt förändras

Expertskatt är något som vissa kan få om du är utländsk medborgare och har särskilt kvalificerade arbetsuppgifter. För att du skall kunna få det som räknas som exkpertskatt måste du ha ett positivt beslut från forskarrätten för att kunna göra expertskattsavdraget. Det i sin tur innebär att du endast skall beskattas på 75% av din tjänsteinkomst i Sverige. Det har tidigare gällt att du max kan få detta avdrag under fem år - det höjs nu till 7 år, och gäller för vistelser som påbörjats i Sverige efter 31 mars 2023. 

Läs mer hos regeringen.

Indexeringen av skiktgränsen för statlig inkomstskatt pausas

Varje år brukar skiktgränsen för statlig inkomstskatt justeras. I år pausas dock den justeringen, och gränsen för när du behöver betala statlig inkomstskatt uppgår under 2024 till 598 500 kronor, eller en månatlig inkomst på 49 875 kronor. Ändringen (eller, pausen i indexeringen) träder i kraft den 1 januari 2024.

Läs mer.

Andra nya lagar och regler 2024

Här nedanför har vi samlat andra nya lagar och regler 2024 som vi tycker kan vara bra att veta om för dig som är företagare men som inte passar in i någon av rubrikerna ovan. 

Nytt direktiv från EU kring hållbarhetsredovisning

En nya lag/regel (egentligen direktiv) som kommit från EU är den om hållbarhetsredovisning i i koncerner som innefattar över 500 anställda. Det nya direktivet CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) ersätter tidigare lagar från Sverige (årsredovisningslagens krav på hållbarhetsredovisning) samt EUs tidigare direktiv NFRD. Små- och medelstora företag kommer bli skyldiga att följa direktivet för årsredovisningen för 2026, det vill säga under 2027. 

Läs mer.

Gränstullsamarbetet med Åland upphör

Om du handlar med Åland behöver du se över dina tullrutiner. I och med att tullverket fasar ut systemet TDS kommer också gränstullssamarbetet med Åland förändras. I och med detta kommer också den svenska tullen ta hand om klarering av varor istället för den åländska tullen. Detta införs den 1 januari 2024.

Läs mer.

Ny lag om stöd vid korttidsarbete, delvis förändrad

Det har tidigare funnits två regelverk som fungerat parallellt som rör korttidsarbete. Den nya lagen skall ersätta dessa och syftar till att göra korttidsarbete mer förutsägbart, stärkt men även förenklat. 

Förändringarna innebär att stödperioden förlängs till sammanlagt 9 månader och de löpande avstämningar du behövt göra tas bort. Dessutom tas vinsutdelningsförbudet bort, bestämmelserna kring återbetalningsskydd görs mer proportionerliga och kravet på att först minska kostnaderna för arbetskraft slopas - med mera. 

Läs mer.

Dela

Senaste om Lagar & Regler, Lagar/regler

Testa vårt bokföringsprogram!
Har du frågor? Vi ringer dig upp

Prenumerera på Driva småföretag

Smarta tips och idéer varje månad till dig som driver eget