Här om dagen deltog SpeedLedger på Venture Cups Startup Night för nya entreprenörer. Vi var där för att hojta lite om e-bokföring och för att presentera sajten Nystartad.se och verktyget Idékollen som hjälper dig att strukturera upp din affärsidé.
Förresten, nämnde jag att det finns gratisverktyg på Nystartad.se? Kolla in sidan här.
Under eventet kom en kille fram till mig och sa:
– Jag ska starta företag. Ska jag starta enskild firma eller aktiebolag? Det är ju så många som säger att aktiebolag är bättre!
-Vad är det du ska göra? frågade jag.
-Jag ska sälja konsulttjänster inom it. svarade killen.
Ska han välja aktiebolag eller enskild firma? Knepig fråga. När du väljer bolagsform måste du alltid väga in risken. Fördelen med ett aktiebolag är att du inte blir personligen ansvarig ifall det går åt pipsvängen. Däremot behöver du ett startkapital på 25 000 (aktiekapital). Har du det?
Fördelen med en enskild firma är att inget startkapital krävs och bokföringen gällande uttag av pengar är betydligt enklare. Du gör endast ett eget uttag. I ett aktiebolag registrerar du dig som arbetsgivare och plocka sedan vackert ut lön och bokför arbetsgivaravgifter som vilken anställd som helst.
Det behöver såklart inte vara dåligt, men har du tänkt sköta din bokföring själv och dessutom bedömer att risken för din satsning är relativt låg är enskild firma definitivt att föredra.
Vi kom aldrig riktigt fram till vad han skulle välja där och då. Men förhoppningsvis lämnade min ganska långa utläggning honom med lite fler svar än frågor.
Stöd vid val av bolagsform
Det bästa att göra om du är osäker på vilken bolagsform du ska välja är att fråga en expert. Du kan till exempel vända dig till en redovisningskonsult, till Nyföretagarcentrum, Almi eller varför inte Drivhuset. Tillsammans kan ni gå igenom din situation och komma fram till den bästa lösningen för ditt nya företag.
Vill du chatta lite lätt och ledigt med någon av våra bokföringsrådgivare kan du göra det här. Det har stor erfarenhet av nystart och kan svara på frågor gällande bolagsform och vad som möjligen skulle kunna passa för dig.